Oko 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole

U Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu Srbije u prvih šest meseci 2020. primljeno je 12.798 zahteva za izdavanje građevinske dozvole.
Oko 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole
Foto: 021.rs
To je za 3,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je Agencija za privredne registre (APR).
 
Smanjenje je posledica nepovoljne zdravstvene situacije i vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, koji su prouzrokovali pad svih poslovnih aktivnosti, uključujući i građevinske, navedeno je u saopštenju.
 
Prema Centralnoj evidenciji, u prvoj polovini godine, podneto je 45.524 zahteva za dozvole, što je na nivou broja primljenih zaheva u istom periodu prošle godine (45.413 zahteva). U Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu za osam meseci ove godine primljena su ukupno 73.073 zahteva.
 
Od toga, 18.741 zahtev se odnosilo na izdavanje gradjevinske dozvole, a do danas su rešena 18.473 zahteva. U okviru nadležnosti koju ima, APR je za osam meseci izvršila kontrolu poštovanja propisanih rokova u 29.538 podnetih zahteva.
 
U 1.203 slučaja APR je tražila izjašnjenje o razlozima kašnjenja u rešavanju zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu. 
 
Cilj ove kontrole je praćenje rada nadležnih organa i postizanja veće efikasnosti u sprovodjenju administrativnih procedura. 
 
APR podseća da se od uspostavljanja Centralne evidencije 2016. godine i prelaska na elektronski način rada, iz godine u godinu beleži porast broja zahteva za dozvole: 2016. godine primljeno je 63.109 zahteva, a 2019. ih je bilo 114.707. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.