DALI IO-6

Prvenac

Prve slušalice iz DALI-ja predstavljene su na prošlogodišnjem IFA sajmu i, pored dobrog zvuka, pružaju više opcija povezivanja, kao i brojne prateće funkcije.

Poznata danska kompanija je prilikom predstavljanja serije IO lansirala dva modela – IO-6 i IO-4, koji se razlikuju samo po prisustvu ANC sistema za eliminaciju buke okruženja, dok su sve ostale karakteristike, kao i dizajn, potpuno isti.

Opis

Slušalice IO-6 prepoznatljive su po okruglim rezonatorima, koji su prilično masivni, a na unutrašnjoj strani imaju jastučiće od memorijske pene obložene veštačkom kožom. Spoljašnja strana rezonatora izvedena je od čvrste plastike, a desni rezonator iskorišćen je za smeštaj komandi. Okrugla površina s velikim logotipom kompanije služi kao taster za upravljanje reprodukcijom i pozivima, dok se pritiskanjem gornjeg, odnosno donjeg dela oboda podešava glasnoća. Preostale komande postavljene su na donjoj strani rezonatora i ovde nailazimo na višenamenski prekidač za uključivanje i blutut uparivanje, taster za aktiviranje ANC sistema, USB-C port i diode za signalizaciju napunjenosti baterije i statusa blutut veze. Na suprotnom, levom rezonatoru smešten je samo audio-ulaz za povezivanje sa spoljašnjom amplifikacijom u pasivnom modalitetu.

IO-6 pokazuju svoje geografsko poreklo kroz neutralan tonski balans i potpunu uravnoteženost u celom čujnom spektru.

Rajf, tj. nosač slušalica, izveden je sasvim jednostavno: spoljašnja oplata izvedena je iz jednog komada kvalitetne plastike, dok je unutrašnja površina obložena veštačkom kožom s ispunom od memorijske pene, a osnova je izrađena od metala. Pored podešavanja obima, šarke omogućuju zakretanje po dve preostale ose, pa je pronalaženje idealnog položaja zagarantovano.

U pogledu funkcionalnosti, može se reći da IO-6 pružaju sve što se očekuje od slušalica ove klase, ali i neka iznenađenja. Kao osnovni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 5.0, s podrškom za aptX HD kodek, dok analogni audio-ulaz obezbeđuje nastavak slušanja kad se baterije potroše, kao i povezivanje s kakvim moćnijim pojačalom za slušalice. Najzad, tu je i USB-C port, koji pored punjenja interne baterije kapaciteta 1.100 miliamper-sati omogućuje digitalnu vezu s izvorom, koji tad ima samo ulogu transporta, dok su slušalice zadužene za D/A konverziju i amplifikaciju. U ovoj postavci audio-fajl se bez kompresije ili drugih neželjenih efekata prenosi do slušalica, što obezbeđuje čujno bolji kvalitet reprodukcije u odnosu na blutut i pruža istinski hi-fi doživljaj kod kuće ili na putovanju.

Unutar rezonatora, za kvalitet reprodukcije najzaslužnije su zvučničke jedinice s Free Edge membranama od papirnih vlakana prečnika 50 milimetara. Proizvođač navodi da ove membrane pružaju prirodan i transparentan zvuk, uz nizak stepen izobličenja i koloracije, te frekvencijski opseg u rasponu od 10 herca do 20 kiloherca. Najveći zvučni pritisak iznosi 100 decibela, što predstavlja dobru meru između glasnoće i zaštite slušnog aparata, a nominalna impedansa u pasivnom modalitetu deklarisana je na 25 oma.

Test

Zahvaljujući skandinavski svedenom dizajnu i crnoj boji sa srebrnim detaljima, slušalice na našem testu deluju klasično i ozbiljno, ali treba spomenuti da se IO-6 nude i u Caramel White izvedbi, koja donosi elegantnu kombinaciju slonovače i svetlobraon boje. Bez obzira na boju, IO-6 se tokom upotrebe pokazuju kao prilično udobne slušalice, koje donose dobro odmeren kompromis između pritiska na glavu, neophodnog zarad dobre izolacije, i mekanog prianjanja, koje dozvoljava slušanje u produženim intervalima. Kao što smo ranije naglasili, rezonatori se podešavaju po sve tri ose, ali se ne mogu preklopiti, što čini ove slušalice nešto glomaznijim za prenošenje. S druge strane, pozitivno je što zbog ovoga u pratećoj torbici ostaje dovoljno prostora za 3,5-milimetarski i USB-C kabl, kao i za avionski adapter, koji takođe spadaju u fabrički isporučen pribor.

Kad je u pitanju kvalitet zvuka, odmah ćemo reći da je DALI u potpunosti opravdao reputaciju koja ga prati, te da prvenac u kategoriji slušalica zaslužuje pažnju audiofilske populacije. Reprodukcija preko USB veze dozvolila je slušalicama da pokažu sve što mogu, stvarajući odličan trodimenzionalni prostor i celovit muzički ugođaj. Detalji su predstavljeni jasno i slojevito, a posebno nam se svidelo što IO-6 ne beže od grubljeg, oštrijeg prikaza i ne pokušavaju da umekšaju svaku notu, čineći je milozvučnijom i dopadljivijom najširim krugovima korisnika, već hrabro sprovode verodostojnu prezentaciju prodornog zvuka trube ili škripave distorzije kod električne gitare. Prirodan i neuvijen prikaz takođe je prisutan u široj slici, a IO-6 pokazuju svoje geografsko poreklo kroz neutralan tonski balans i potpunu uravnoteženost u celom čujnom spektru. Ovakav pristup reprodukciji može delovati suvo i manje zabavno u poređenju s takođe odličnim slušalicama JBL Club One, ali ostavlja prostor za jasniji prikaz detalja i uopšteno čistije tonove, uz bolju prilagođenost različitim muzičkim pravcima. Najzad, upravo ovaj all-round kvalitet veoma je značajan, jer IO-6 ne poseduju aplikaciju ili kakav drugi način za podešavanje parametara zvuka, pa ih ne možete prilagoditi sopstvenom ukusu.

Neutralan i transparentan prikaz nastavlja se u najnižem delu spektra, uz odličnu makro i mikro dinamiku. Danski proizvođač ovde je napravio uspešan spoj prirodne reprodukcije i energičnog zvuka, pa IO-6 pružaju čvrste i dobro odmerene niske tonove, koji se spuštaju veoma duboko, ali su sve vreme savršeno uklopljeni u tok muzike. Kvalitet reprodukcije nije narušen ni upotrebom sistema za eliminaciju spoljašnje buke, koji se pokazao kao prilično efikasan. Ipak, u ovoj cenovnoj kategoriji DALI je morao da obezbedi podešavanje ANC sistema u više koraka, kao što to pružaju najžešći rivali, a ne samo dodatni Transparency modalitet za komunikaciju bez skidanja slušalica.

Zaključak

Prve slušalice iz DALI-ja izrađene su veoma kvalitetno, a izdržljivost je zagarantovana IP53 sertifikatom o zaštiti od prašine i kvašenja. Na nas su ostavile utisak dobro promišljenog proizvoda, uz samo nekoliko manjih nedostataka. Ljubiteljima stalnih podešavanja verovatno će nedostajati aplikacija, ali nama se svideo ovaj osvežavajuće jednostavan pristup, podržan reprodukcijom kod koje se i ne bi imalo mnogo toga podešavati. Takođe, veoma smo zadovoljni opcijom USB veze, koja omogućuje da se iz ovih slušalica izvuče maksimum bez dodatnog troška za nabavku headampa, pa se IO-6 pokazuju kao izuzetno zahvalno rešenje za raznovrsne audiofilske potrebe.

DALI IO-6
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
SPL: 100 dBA
Impedansa: 25 Ω
Povezivanje: blutut v5.0, USB-C, audio-kabl
Kapacitet baterije: 1.100 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 325 g
Cena: 399 €
www.dali-speakers.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dizajn i izrada.
Opcije povezivanja.
Neutralan i transparentan zvuk.
Detaljnost i dinamika.
Bez podešavanja ANC sistema.
Ne mogu se preklopiti.
4.3