Dostupni linkovi

Rusija i SAD još uvijek bez dogovora o Novom START ugovoru


Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov
Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov

Rusija nije dala Sjedinjenim Državama nove rokove u pregovorima o Novom START sporazumu, posljednjem preostalom bilateralnom paktu o nuklearnom naoružanju, ali kako je navedeno, ne može biti pauze u pregovorima jer vrijeme ističe.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je 22. septembra da Moskva, imajući u vidu uslove iz Washingtona, vidi minimalnu šansu u produženju ugovora.

Sjedinjene Države izjavile su da žele da bilo koji novi ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja obuhvati sve vrste bojevih glava, snažnije mjere provjere i transparentnosti, kao i uključenje Kine, što Peking odbacuje.

Komentari Rjavukova dolaze nakon izjave američkog specijalnog predsjedničkog izaslanika za kontrolu oružja Marshalla Billingslea za Kommersant novine da Moskva mora prihvatiti zajednički sporazum sa Washingtonom o produženju ugovora prije američkih izbora u novembru.

“Pretpostavljam da nakon što predsjednik Trump ponovo pobijedi na izborima, ako Rusija do tada ne prihvati našu ponudu, cijena prijema će, kako kažemo u SAD, porasti”, rekao je Billingslea.

Rybakov je izjavio da takva pozicija predstavlja ultimatum te smanjuje šanse za postizanje bilo kakve sporazuma o produženju ugovora.

Rusija je navela da su spremni produžiti Novi START ugovor bez preduslova te su upozorili da nema dovoljno vremena o pregovaranju novog složenog sporazuma.

Novi START koji ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava velikog dometa, koje svaka zemlja može imati, ističe u februatu, osim ako se obje strane ne dogovore o produženju od pet godina.

Tokom ljeta održano je nekoliko rundi razgovora bez napretka o mogućem produženju ugovora.

XS
SM
MD
LG