Dostupni linkovi

Finska na aerodromu raspoređuje pse koji otkrivaju korona virus


Psi Valo i E.T. koji su dresirani da otkriju korona virus. Helsinki aerodrom u Vanti, Fisnka, 22. septembar 2020.
Psi Valo i E.T. koji su dresirani da otkriju korona virus. Helsinki aerodrom u Vanti, Fisnka, 22. septembar 2020.

Finska je u glavnoj međunarodnoj zračnoj luci rasporedila pse koji njuše korona virus u četveromjesečnom pokusu alternativne metode ispitivanja koja bi mogla postati troškovno prihvatljiv i brz način prepoznavanja zaraženih putnika.

Četiri psa različitih pasmina koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa započeli su rad u srijedu, 23. septembra, u zračnoj luci Helsinki u sklopu pokusa koji je financirala vlada.

"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše”, rekla je Anna Hielm-Bjorkman, profesorica medicine kopitara i malih životinja na Sveučilištu u Helsinkiju.

"Ako uspije, bit će to dobra metoda za provjeru (korona virusa) na bilo kojem drugom mjestu", rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mjesta i kulturna događanja među mogućim mjestima na koja bi dresirani psi mogli „početi raditi“.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države, također proučavaju pse kao detektore korona virusa, finsko je ispitivanje među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Associated Press da je Finska druga zemlja nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata – i prva u Europi – koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započeo je tokom ljeta u međunarodnoj zračnoj luci Dubai.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju izravan fizički kontakt s psom.

Mole se da protrljaju kožu maramicom koja se zatim stavi u staklenku i da psu koji čeka u zasebnoj kabini.

Životinje koje su sudjelovale – ET, Kossi, Miina i Valo – prethodno su prošle obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa prije nego što da rezultat testa grebanjem šape, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema Hielm-Bjorkmanu, postupak bi trebao biti dovršen u roku od jedne minute.

Ako je rezultat pozitivan, putnika se poziva da provede standardnu lančanu reakciju polimeraze ili PCR, test na korona virus, kako bi provjerio točnost psećeg testiranja.

Timo Aronkyto, zamjenik gradonačelnika Vantae, grada u kojem se nalazi zračna luka, rekao je da program košta 300.000 eura – iznos koji je nazvao "izuzetno nižim" nego za druge metode masovnog testiranja dolaznih putnika.

Četiri psa raspoređena su na posao u zračnoj luci u smjenama, a po dva dežuraju istovremeno, dok se druga dva odmaraju.

“Psi se s vremena na vrijeme trebaju odmoriti. Ako je miris lak, ne troši psa previše. Ali ako uokolo ima mnogo novih mirisa, psi se lakše umaraju", rekla je Anette Kare iz finske Udruge za otkrivanje mirisa.

XS
SM
MD
LG