Druga runda dijaloga u Briselu se otkazuje zbog Prištine?

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine, planirana za 28. septembar, dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

15:56

Druga runda dijaloga u Briselu se otkazuje zbog Prištine?
Depositphotos/Yarr65

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjugu je rečeno da je sledeća runda ekspertskih razgovora Beograda i Prištine, kao i sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija "još pod znakom pitanja” .

Problem je, kako se nezvanično navodi, odbijanje Prištine da razgovara o implementaciji dogovora iz 2013. godine, koji podrazumeva formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvori Tanjuga navode da je EU poručila Prištini da ne može da ”bira o čemu će da pregovara, a o čemu neće”, jer je već pristala na dogovorenu agendu koja podrazumeva razgovore o implementaciji svih neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma.

Iako je sastanak Vučića i Hotija planiran i najavljen za 28. septembar, u Evropskoj službi za spoljne poslove kažu da trenutno ne mogu da najave taj sastanak.

Umesto toga, napominju da se dijalog na ekspertskom i visokom nivou nastavlja čim "sve bude na mestu”, odnosno čim se dve strane dogovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: