Obeležen proboj Solunskog fronta kraj spomenika Oslobodiocu u Centralnom gradskom parku

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Петнаести септембар 1918. године несумњиво је један од најважнијих датума у историји српског народа. Тада је дошло до коначног, одлучујућег пробоја Солунског фронта и окончања рововских, исцрпљујућих и трагичних борби које су трајале од средине 1916. године.

Полагањем венаца на споменик Ослободиоцу у Централном градском парку и минутом ћутања, данас је обележена је 102. година од пробоја Солунског фронта.

Полагање венаца је пратио и пригодан програм којим је одата почаст свим учесницима у Великом рату. У оквиру програма присутнима се обратио начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић: „Петнаесто септембар је дан за сећање, захвалност и поштовање нашим прецима  који су се борили за своју отаџбину и слободу својих огњишта. Овај дан симболизује родољубље, храброст, јунаштво и спремност на аспсолутну жртву зарад слободе сопствене домовине и сопственог народа.

Зато ће Србија и Република Српска убудуће дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембар, обележавати као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер пробој Солунског фронта не сме бити заборављен.“

Извор: Званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor