Najnovije vesti
Vesti Svet
Američki ministar finansija: Trampova administracija će proveriti ponudu "Orakla" za kupovinu TikToka

Američki ministar finansija: Trampova administracija će proveriti ponudu "Orakla" za kupovinu TikToka

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da će administracija predsednika Donalda Trampa proveriti ponudu kompanije "Orakl" za kupovinu kineske aplikacije TikTok.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
TikTOk 20200710 epa divyakant solanki mumbai Di019637149 Foto: DIVYAKANT SOLANKI / EPA;
TikTOk 20200710 epa divyakant solanki mumbai Di019637149

Mnučin je televiziji Si-En-Bi-Si (CNBC) rekao da američka vlada ima puno poverenje u kompanije ''Majkrosoft'' i ''Orakl'', koje TikTok ima u vidu kao potencijalne kupce.

Trampova administracija dala je ''Bajtdensu'' (ByteDance), kineskoj kompaniji koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Tome je prethodila naredba predsednika Donalda Trampa u avgustu kojom su TikTok i aplikacia za slanje poruka Vičet (WeChat), zabranjene na teritoriji SAD.

Pročitajte još

Međutim, uprkos zabrinutostima vezanim za TikTok, broj njenih korisnika na tlu SAD se povećava, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima americke kompanije ''Verajzon'' (Verison), od marta se broj njenih korisnika povećao za više od 300 miliona.

Za preuzimanje TikToka od kineskog ''Bajdensa'' najozbiljniji interesentni su dve americke kompanije - ''Majkrosfot'' i ''Orakl''.

Majkrosoft je u saradnji sa kompanijom ''Volmart'' (Walmart) ''Bajtdensu'' dostavio ponudu za kupovinu TikTok-a.

Drugi mogući kupac je grupa investitora koje predvodi ''Orakl''.

Reč je jednoj od kompanija Silicijumske doline čiji su najviši menadžeri prikupljali sredstva za predizbornu kampanju Donalda Trampa uoči novembarskih predsedničkih izbora, navodi Glas Amerike.