Zakon o pandemiji na Kosovu: Kazne od 35 do 500 evra 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Novčanom kaznom u iznosu od 500 evra biće kažnjena osoba koja ne poštuje odluku o ograničavanju kretanja građana i vozila u određeno vreme, a vozač motornog vozila koji ne poštuje odluku nadležnog tela o ograničavanju kretanja građana i vozila prema utvrđenom rasporedu, biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 200 evra, stoji u Zakonu o pandemiji koji je nakon skupštinske procedure stupio na snagu, prenose albanski mediji na jugu Srbije.

„Pravno lice koje ne sprovede odluku nadležnog tela za stvaranje uslova i održavanje udaljenosti određenog u prostorijama u kojima su odgovorni kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 500 evra, a odgovorno lice pravnog lica kazniće se novčanom kaznom od 200 evra“, navodi se u zakonu.

Fizičko lice koje ne poštuje odluku nadležnog tela o nošenju maske, i održavanju fizičke distance, biće kažnjeno sa 35 evra, navodi Gazeta Ekspres, a prenose portali u Preševu.

Zakon takođe predviđa kazne za lica koja vrše zabranjene aktivnosti u privatnim i javnim okruženjima.

Novčanom kaznom od 200 evra kazniće se za fizičko lice koje organizuje zabranjene aktivnosti odlukom nadležnog tela, a odgovorno lice pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 2000 evra.

„Osoba koja ima obavezu da bude izolovana ili u karantinu u roku koji je odredilo nadležno telo kao preventivnu meru za sprečavanje širenja infekcije i ne poštuje naredbe date od nadležnih organa kazniće se novčanom kaznom“, stoji između ostalog u Zakonu o pandemiji.

I to osoba smeštena u izolaciji ili karantin prema odluci nadležnog tela koja ne poštuje pravila postavljena tokom boravka u izolaciji ili karantinu ili pokušava napustiti karantin biće kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 500 evra i vraćanje u izolaciju ili karantin.

Kazna je predviđena i za osobu koja uđe u karantinsku zonu na teritoriji Kosova a ne bude izolovana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 500 evra. Lice koje dođe iz karantinskog područja i ne sprovede odluku nadležnog tela o izolaciji ili obaveznom karantinu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 150 evra, dok osoba koja izađe iz izolacije ili područja karantina utvrđena odlukom nadležnog tela, bez odgovarajuće dozvole kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 150 evra.

Sva ona lica koja legalno uđu na teritoriju Kosova i ne prijave svoju zemlju porekla biće kažnjena sa po 500 evra.

Lice koje je ilegalno ušlo na teritoriju Kosova i ne prijavi se a podleže obaveznom lekarskom pregledu, izolaciji ili obaveznom karantinu, biće kažnjeno sa 500 evra kao i u skladu sa Zakonom o ilegalnom prelasku granice, navode albanski mediji.

Strogo za izolaciju i karantin

„Fizičko lice koje organizuje javne i nejavne aktivnosti zabranjene odlukom nadležnog tela, kazniće se novčanom kaznom od 200 evra i zabranom delovanja. Ulazak neovlaštenih fizičkih lica u posebne prostorije, uključujući, ali ne ograničavajući se na: izolacione ustanove ili javne, privatne karantine, zdravstvene ustanove, gde je ulazak i izlazak zabranjen bez posebne odluke, kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 100 evra. Svako ko sumnja da je zaražen ili je zaražen kovidom 19 može biti kažnjen, ako ne poštuje izolaciju i karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari