Treba li da brinemo zbog UV zračenja u septembru? VIDEO

Septembar je, kalendarski se bliži kraj leta, ali će temperature ove nedelje biti oko trideset stepeni. Nivo UV zračenja je nešto niži u odnosu na jul i avgust.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

14:42

Treba li da brinemo zbog UV zračenja u septembru? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Postoji nekoliko kategorija UV indeksa, preko srednjeg, visokog, jako visokog i esktremno visokog. Sad smo na polovini septembra, tako da se ne očekuje da očekivane vrednosti idu u kategoriju visoke i ekstremno visoke, ali se dešava i u septembru dva sata pre i dva posle podneva da bude vrlo visok što zahteva posebne mere predostrožnosti, posebno za ljude koji se izlažu suncu i imaju osetljiviju kožu", otkriva Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U septembru, kako kaže, svakako su kraći ti periodi kad je visok UV indeks.

"UV zračenje je deo sunčevog zračenja. Kada dođe zima, putanja planete i njen nagib su takvi da se severna polulopta kad je kod nas zima odalji od sunca. Sve je u suštini u distanci. Kada se popnemo na planinu, mi tu daljinu skratimo, tako da su to male razlike koje utiču na jačinu UV indeksa", objašnjava Šoštarić.

Inače, Gradski zavod za javno zdravlje zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine od 1. maja do 30. septembra prati UV indeks zračenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: