Englezi nastavljaju rad na oksfordskoj vakcini, Rusi veliki optimisti VIDEO

Kovid 19 obara sopstveni rekord. Sa 94.000 zaraženih u jednom danu i ukupnim brjem od 4,8 miliona Indija se ubrzanim tempom približava SAD, zemlji koja ima 6,6 miliona zaraženih.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

13:47

Englezi nastavljaju rad na oksfordskoj vakcini, Rusi veliki optimisti VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Povećava se broj novoobolelih i u Evropi i u našem regionu. Ceo svet polaže nadu u proizvođače vakcina, među kojima posebno mesto zauzimaju oksfordska i ruska vakcina.

Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović kaže da je srela veliki broj srpskih stručnjaka koji rade na istraživanju oksfordske vakcine i da je ponosna na njih. Najavila je i da su tamo očekivali poteškoće, ali da nastavljaju sa ispitivanjem.

"Juče je najavljeno da će se rad na razvoju oksfordske vakcine nastaviti, dakle očigledno je ispitan ovaj slučaj koji je zaustavio rad na ispitivanju na nekoliko dana. Više puta je ponovljeno da je to uobičajen tok istraživanja. Britanska vlada je nabavila unapred 300 miliona doza vakcina. Od početka se znalo da oksfordska vakcina prednjači u toj prvoj fazi što se tiče recepta same vakcine. U drugoj fazi se smatra da će dobiti potvrdu delotvornosti u oksfordskom okrugu. Međutim, tek u trećoj fazi će uspeti da dobiju prave rezultate. Probe se ne rade samo u Velikoj Britaniji, već i u onim zemljama gde je virus široko rasprostranjen, to su Brazil i Južna Afrika", kaže Joksimović, prenosi TV Prva.

Prema poslednjim podacima, svakog dana se u Rusiji zarazi 5,5 hiljada građana. Gotovo 80 odsto njih se izleči.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, velike nade polaže u rusku vakcinu.

"Prva doza je tečna, klasična injekcija, a druga je prah koji treba da razredite u čaši vode. Između prve i druge vakcine treba da prođe 21 dan, s tim što je svako pod budnim nadzorom lekara, iako može da ide kući ili na posao. Za sada su sve vakcine dobrovoljne. Ovu vakcinu su, osim Putinove ćerke, dobili i ljudi iz vrha ruskog ministarstv odbrane i Generalštaba, uključujući i generala armije Šojgua. Za sada je u toku druga faza kojom je obuhvaćeno 40.000 ljudi. Brazil i još neke zemlje Južne Amerike su naručile rusku vakcinu, a i sami Rusi su optimisti po tom pitanju", otkriva Lazanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: