"Finansirali su nas Amerikanci. Rekli su da treba ratovati protiv države"

Bivši borac na strani ekstremista u Siriji Abdurahman Džisr tvrdi da su njega i njegove saborce finansirali Amerikanci.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 14.09.2020.

11:08

Foto: EPA-EFE / ERDEM SAHIN

On je, prema pisanju Sputnjika, došao da se preda u ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u sirijskom gradu Dera, u kom je rekao rekao da je njega i njegove saborce finansirala Amerika, pod izgovorom rata protiv zvaničnih vlasti.

"Prvo su nas poslali u Jordan na obuku, a zatim ovamo. Amerikanci su dali novac, rekli su da treba ratovati protiv države. Kada je sirijska vojska počela da oslobađa region po region, naš odred je otišao u Jordan, ranjenike su odvezli u Izrael. Tada sam shvatio da ne želim nigde da idem, da sam se uvukao u sasvim nešto drugo od onoga što se činilo na početku. Osećam se prevareno", ispričao je bivši borac.

Svaki dan u Centar za pomirenje zaraćenih strana dolazi, kako dalje piše Sputnjik, 200-300 ljudi koji žele da se predaju i započnu miran život.

Glavni uslov za legalizaciju je dolazak u centar i potvrda da bivši borac podržava sirijski mirovni proces. Dokumenta se predaju na proveru specijalnim službama.

Ranije su pripadnici nezakonite oružane formacije, koji su se predali sirijskim vladinim snagama, saopštili da američki instruktori obučavaju militanteu zoni oko baze Tanf, koja se nalazi pod kontrolom SAD, na jugu Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: