Linkovi

Crna Gora: DIK utvrdila konačne rezultate parlamentarnih izbora


Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori
Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori

Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 30. avgusta, koji su potvrdili da je dugogodišnja vladajuća Demokratska partija socijalista, sa svojim partnerima, izgubila apsolutnu većinu u novom sazivu parlamenta.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, koalicija "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo" četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po tri poslanika, SDP dva, a po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj-Genci Nimanbegu" i koalicija "Jednoglasno".

Na izborima je apsolutnu većinu izgubila Demokratska partija socijalista, predsjednika Mila Đukanovića i njihovi tradicionalni partneri, Socijaldemokrate i partije koje predstavljaju manjine.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore trebalo bi da bude održana najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Nakon verifikacije poslaničkih mandata i konstituisanja parlamenta, predsjednik države u roku od 30 dana predlaže mandatara za sastav vlade, koja mora biti konstituisana najviše 90 dana od dana predlaganja mandatara.

XS
SM
MD
LG