Linkovi

Mugoša: Situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori veoma ozbiljna


Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore rekao je da je zaključavanje, poput prolećnog, kraljni scenario. (Foto: NIH/Handout via REUTERS)
Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore rekao je da je zaključavanje, poput prolećnog, kraljni scenario. (Foto: NIH/Handout via REUTERS)

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje u Podgorici, izjavio je da je situacija u Crnoj Gori u vezi sa koronavirusom, kako je ocenio, veoma ozbiljna.

"Na to smo više puta upozoravali i zaključavanje, poput onog prolećnog je krajnji scenario. Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj", rekao je Mugoša za Radioteleviziju Crne Gore.

On je ukazao da je situacija osetljiva zbog, kako je označio, unutrašnje transmisije. Podvukao je i da zdravstveni sistem Crne Gore još nije preopterećen - rekavši da je na nivou petine opterećenosti.

"Međutim, to sve može veoma brzo da se promeni i da dođe do gore situacije. Nas trenutno čuva to što su većina obolelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 85 odsto, što znači ako se pomeri prema starijim, doći ćemo do težih obolevanja i većeg umiranja", rekao je Mugoša.

On je dodao da je sever Crne Gore trenutno najugroženiji, ali da ubrzo može biti ugrožen i jug države.

"Molim da se maske nose napolju i unutra, da se drži distanca, da se ne držimo previše i držimo higijenu prostora", rekao je Mugoša.

Školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra, uveren je Mugoša.

XS
SM
MD
LG