Navid Afkari: Iranske vlasti pogubile rvača uprkos prigovorima iz sveta

Navid Afkari, 27-godišnji sportista, optužen je za ubistvo, ali je on tvrdio da je priznanje iznuđeno mučenjem.

BBC

Izvor: B92

Subota, 12.09.2020.

14:16

Navid Afkari: Iranske vlasti pogubile rvača uprkos prigovorima iz sveta

Iranske vlasi pogubile su rvača optuženog za ubistvo, javljaju državni mediji, uprkos apelima iz sveta da ga poštede smrtne kazne.

Navid Afkari (27) osuđen je na smrt zbog ubistva pripadnika obezbeđenja tokom talasa antivladinih protesta 2018. godine.

On je tvrdio da je priznanje ubistva iznuđeno mučenjem.

Savez koji predstavlja 85.000 sportista širom sveta jedna je od organizacija koje su pozivale da se pogubljenje zaustavi.

Iz Svetskog saveza profesionalnih sportista (World players association) navode da je Afkari "nepravedno na meti" zato što je učestvovao u protestima i pozvali na isključenje Irana iz svetskog sporta ukoliko se kazna izvrši.

Američki predsednik Donald Tramp takođe je pozvao na milost, rekavši da je rvač "samo učestvovao na antivladinim protestima na ulici".

Afkari je pogubljen vešanjem u južnog gradu Širazu, prenose iranski mediji.

Njegova vraća, Vahid i Habib, osuđeni su na 54 i 27 godina zatvora, prema navodima aktivista za ljudska prava u Iranu.

Na audio snimku koji je procureo iz zatvora u kome je Afkari držan čuje se kako kaže da je bio mučen. Njegova majka i braća bili su prinuđeni da svedoče jedni protiv drugih.

Advokat porodice, Hasan Junesi je na Tviteru objavio da snimak trenutka kada je pripadnik obezbeđenja ubijen zapravo ne postoji, iako su mediji o tome izveštavali.

Iranske vlasti poriču optužbe o mučenju.

Afkari je bio državni šampion u rvanju, omiljenom sportu sa dugom istorijom u Iranu.

Ulice Irana su 2018. godine ispunili demonstranti, koji su protestovali zbog lošeg stanja u privredi i političke represije. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: