SAD ukinule vize za više od hiljadu kineskih studenata 1Foto: EPA/MIKE NELSON

Sjedinjene Države su ukinule vize za više od hiljadu kineskih studenata i istražitelja za koje tvrde da imaju veze s kineskom vojskom, pri čemu neke optužuje za špijunažu. Ovaj gest predstavlja najnoviji spor između dve rivalske sile.

Kina je „zloupotrebljavala studentske vize da bi eksploatisala američku akademiju“, rekao je Čad Volf, vršilac dužnosti sekretara u Ministarstvu za unutrašnju bezbednost, u govoru u sredu, „Blokiramo vize za izvesne kineske diplomce i istražitelje koji imaju veze s vojnom strategijom fuzije Kine da bismo ih sprečili da kradu i na druge načine prisvajaju senzitivan istraživački rad.“

Ova inicijativa je usledila nakon izjave predsednika SAD Donalda Trampa krajem maja da će „izvesni kineski državljani na nivou osnovnih studija i na višim nivoima koji se dovode u vezu sa entitetima u Kini“ koji podržavaju ili sarađuju s kineskom Narodnom oslobodilačkom vojskom (PLA) biti sprečeni da uđu u SAD.

On je rekao da su kineski državljani koji studiraju u SAD pokrali intelektualnu imovinu i pomagali PLA. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je prošlog meseca rekao na lokalnom radiju: „Ne rade svi kineski studenti koji su ovde u ime ili po direktivi Kineske komunističke partije, ali je to nešto što Tramp shvata ozbiljno i ozbiljno razmatra.“

Stejt department je potvrdio da je ukinuto više od hiljadu viza u skladu s njegovim „širokim ovlašćenjem“, od kada je počeo da postupa po Trampovom naređenju od 1. juna. Kako piše Gardijan, portparolka Stejt departmenta je odbila da pruži detaljne informacije o ukinutim vizama, pozivajući se na zakone o privatnosti.

Ona je, međutim, rekla da „visoko rizični diplomci i istražitelji koji su nepodesni prema ovom saopštenju predstavljaju mali podskup ukupnog broja kineskih studenata i naučnika koji dolaze u SAD“.

Kineski državljani inače čine najveći postotak međunarodnih studenata u SAD, a 2018-2019. indeks je dobilo njih 370.000.

Portparokla je naglasila da su studenti i naučnici iz Kine „koji ne unapređuju ciljeve vojne dominacije Kineske komunističke partije (KKP)“ i dalje dobrodošli u SAD.

Pojedini kineski studenti koji su upisani na američke univerzitete su rekli da su putem mejla dobili obaveštenje od ambasade SAD u Pekingu ili iz konzulata SAD u Kini da su im vize ukinute.

Gotovo pedeset studenata koji imaju akademske vize F2, uključujući i postdiplomce i one koji još nisu diplomirali, je reklo u četrumu na WeChat-u da se u obaveštenju koje su primili navodi da moraju da se prijave za nove vize ako žele da putuju u SAD.

Kina je saopštila u junu da se svesrdno protivi bilo kakvoj inicijativi SAD za sprečavanje kineskih studenata da studiraju u SAD, te je apelovala na Vašington da učini više u cilju poboljšanja međusobne razmene i razumevanja.

Neprijateljstvo između SAD i Kine se proširilo na više frontova, uključujući međusobne sankcije zvaničnicima i trgovinski rat.

Rojters je ove nedelje izvestio da američki zvaničnici u domenu carine spremaju zabranu uvoza pamuka i paradajza iz regiona Sinđijanga, gde Kina ugnjetava Ujgure i pripadnike ostalih etničkih manjina, što stručnjaci ocenjuju kao kulturološki genocid, piše Gardijan.

Kina negira navode o Ujgurima u Sinđijangu i tvrdi da je reč o kampovima koji su centri za prevaspitavanje u okviru napora za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari