Vesti

0

Tužilac tvrdio da je Frenki bio komandant crvenih beretki, svedok odbrane negirao

Autor: SA

Izvor: Beta

Tužilac tvrdio da je Frenki bio komandant crvenih beretki, svedok odbrane negirao

Izvor: Foto: pixabay.com


Tokom unakrsnog ispitivanja, svedok odbrane Miroslav Lučić, koji je kao pilot SDB Srbije od 1992. često helikopterom prevozio Simatovića, to je negirao.

Simatović (70) i tadašnji načelnik SDB Srbije Jovica Stanišić (70) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su "crvene beretke" kao jedinica Službe.

Lučić je, svedočeći u Simatovićevu odbranu, ostao pri ranijem iskazu da Jedinica za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije, zvanično formirana 1993, nije imala komandanta i da je "zamenik komandanta" bio Milan Radonjić zvani Meda.

Na pitanje tužioca Edvarda Rusoa (Edward Rušo) ko je davao naređenja Radonjiću, Lučić je odgovorio da "ne zna" i da se "nije bavio time".

Svedok je potvrdio da je JATD deo Druge, obaveštajne, uprave SDB Srbije, na čijem je čelu, po tužiocima, takođe bio Simatović.

Lučić je, međutim, tvrdio da su na čelu Druge uprave bili Milan Lazović i Zoran Mijatović, a da je Simatović bio zamenik načelnika.

Pošto mu je tužilac predočio da je Mijatović sa te dužnosti otišao još 1993, svedok je to prihvatio kao tačno.

Tužilac je, potom, svedoku pokazao dokument iz 1996. u kojem Radonjić navodi da je "Simatović, načelnik Druge uprave i specijalni savetnik" šefa Službe jedini nadležan za avio-jedinicu JATD, u kojoj je bio i sam Lučić.

"Znam da je to praktično funkcionisalo preko načelnika Druge uprave, a to su bili Lazović i Mijatović... Za mene je Radonjić bio zamenik komandanta JATD, a Simatović specijalni savetnik", odgovorio je Lučić.

On je posvedočio i da je Jedinica za specijalne operacije SDB Srbije, zvanično formirana 1996, bila "nastavak" JATD.

Svog sledećeg svedoka, Simatovićeva odbrana će pred sudije izvesti u utorak, 15. septembra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR