Dostupni linkovi

Specijalni američki izaslanik Palmer stiže u Sarajevo u srijedu


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u srijedu, 9. septembra, dolazi u Sarajevo gdje će sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kolegija oba doma Parlamenta BiH, potvrđeno je iz ove zakonodavne institucije.

Istog dana je planirano da Palmer razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH.

U fokusu razgovora će biti i ekonomske teme, potvrdio je u ponedjeljak, 7. septembra, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

On je kazao da će s Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o problemima s kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedica korona virusa.

Na sastanku u srijedu će, pored Tegeltije, prisustvovati i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE), Palmer bi se u četvrtak, 10. septembra, trebao sastati u Mostaru sa liderima političkih partija BiH.

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopćio je State Department krajem augusta 2019. godine.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažiranje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", dodaje se u saopćenju State Departmenta.

Palmer je prethodno bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG