Najnovije vesti
Vesti Društvo
"I DECA TREBA DA SE VAKCINIŠU PROTIV GRIPA" Direktor "Tiršove" o mališanima i koroni, ali i pripremama za TREĆI TALAS

"I DECA TREBA DA SE VAKCINIŠU PROTIV GRIPA" Direktor "Tiršove" o mališanima i koroni, ali i pripremama za TREĆI TALAS

Iako nije zvanično bila u kovid sistemu, u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" tokom epidemije lečeno je deset kovid pacijenata, od kojih je četvoro imalo izuzetno tešku kliničku sliku i jedno vreme su bili na respiratoru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sinisa Dučić, direktor, Tiršova Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Sinisa Dučić, direktor, Tiršova

Kako u intervjuu za "Blic" kaže dr Siniša Dučić, v.d. direktora "Tiršove", teži oblik infekcije imala su dva deteta, oba hronični bolesnici, jedan sa neurološkom bolešću, drugi hematološki pacijent. Pored toga, šestoro pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, izlečeni su i svi su otpušteni kući.

- Univerzitetska dečja klinika se odmah na početku prilagodila funkcionisanju u uslovima pandemije, a za predstojeći najavljeni talas sve je spremno, kako kadrovski tako i u smislu opremljenosti zaštitnom opremom. Što se tiče vakcinacije protiv sezonskog gripa, apsolutno je podržavam, kako dece, tako i zdravstvenih radnika - kaže u intervjuu za “Blic” kaže doktor Siniša Dučić.

"Što se tiče vakcinacije protiv sezonskog gripa, apsolutno je podržavam, kako dece, tako i zdravstvenih radnika", kaže Dučić
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
"Što se tiče vakcinacije protiv sezonskog gripa, apsolutno je podržavam, kako dece, tako i zdravstvenih radnika", kaže Dučić

Iako niste zvanično ušli u kovid sistem, zbrinjavali ste i one koje jesu kovid pozitivni i one koji nisu. Koliko dece ste zbrinuli od početka epidemije, i pozitivne i negativne skupa? Koliko ste operacija obavili?

- Od početka pandemije pregledano je u ambulantama dečje klinike oko 50.000 pacijenata i operisano je oko 1.000.

Da li u "Tiršovoj" trenutno ima dece koja su kovid pozitivna?

- U ovom trenutku nemamo dece koja su kovid pozitivna.

Kako su prolazila deca koja su zbrinjavana kod vas, a bila su inficirana Covid-19?

- Od početka pandemije lečili smo 10 pacijenata sa koronom, četiri pacijenta su imala izuzetno tešku kliničku sliku i bili su jedno vreme na respiratoru. Svi su dobro prošli. Pored toga, šest pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, ali su izlečeni i svi su otpušteni kući. Na početku je KBC "Dragiša Mišović" proglašen kovid bolnicom za decu i oni su odigrali najznačajniju ulogu u lečenju kovid pozitivne dece. Sjajan tim predvođen prof. Vladom Đukićem i dr Ostojić. UDK je predodređena za lečenje najtežih pacijenata koji zahtevaju respirator.

U početku se smatralo da se deca zaražavaju slabije ili da se uopšte ne zaražavaju. Pa čak i kada se zaraze da to neuporedivo lakše iznesu. Kakvo je vaše zapažanje?

- Deca se zaista zaražavaju manje od odraslih i, hvala Bogu, klinička slika je puno blaža nego kod odraslih. U najvećem procentu prolaze bez komplikacija.

Da li je bilo i zaraženih mališana sa hroničnim bolestima, kakve su bile njihove kliničke slike?

- Dva mališana sa hroničnim bolestima su bila zaražena, jedan neurološki pacijent i jedan hematološki. Neurološki pacijent je proveo nekoliko dana na respiratoru, sada je dobro, kao i hematološki pacijent.

Pročitajte još

Punih šest meseci živimo sa koronom, kako "Tiršova" funkcioniše za sve to vreme?

- UDK se odmah na početku pandemije prilagodila funkcionisanju u uslovima pandemije. Sprovedene su sve mere da ne dođe do ulaska kovid infekcije na kliniku, da bismo zaštitili na prvom mestu naše pacijente kao i zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje. Na samom ulazu u kliniku je postavljena prijemna trijaža, svim pacijentima i njihovim roditeljima se meri temperatura i sprovodi se kratki intervju, kako bi se videlo da li postoje simptomi bolesti kod pacijenta i njihovih roditelja ili eventualno postoji kontakt sa nekim ko je kovid pozitivan. Svi pacijenti sa temperaturom, kao i svi pacijenti sumnjivi na kovid se upućuju u deo klinike koji je izolovan za kovid sumnjive pacijente, gde se vrše pregledi od strane lekara koji imaju kompletnu epidemiološku zaštitnu opremu. Pacijenti koji zahtevaju prijem na kliniku, a postoji sumnja da su kovid pozitivni, primaju se u poseban deo klinike, gde ih neguju sestre i lekari sa kompletnom zaštitnom opremom i nakon testiranja, kada se utvrdi da nisu pozitivni, prebacuju se na odeljenje kojem pripadaju. U trenutku maksimalnog pika infekcije odlagali smo elektivni operativni program, operacije čije odlaganje nije moglo uticati na dobar ishod lečenja. Sva hitna stanja, pacijenti sa malignim oboljenjima, kao i pacijenti kod kojih je odlaganje operacije moglo uticati na loš ishod lečenja, rađena su bez odlaganja.

Dugo se već najavljuje drugi, možda jači talas na jesen i zimu. Bez obzira na to što se borimo sa koronom, treba zbrinjavati i druge pacijente. Da li je "Tiršova" spremna za predstojeći period?

- Apsolutno smo spremni za predstojeći talas, kako kadrovski tako i zaštitnom opremom. Veoma sam ponosan na sestre i lekare kao i nemedicinsko osoblje koje radi na UDK. Naši anesteziolozi, koji su sjajni lekari, bili su na ispomoći u drugim kovid bolnicama.

Stručnjaci savetuju da je zbog sudara korone i gripa važno vakcinisati i decu protiv sezonskog gripa, kakvo je vaše mišljenje?

- Apsolutno podržavam preporuku o vakcinisanju protiv sezonskog gripa kako dece, tako i zdravstvenih radnika.

VIDEO: Razbijanje mitova o koroni