Ruski šef diplomatije osudio pokušaje stranog mešanja u Belorusiji

Moskva osuđuje pokušaje nekoliko zemalja da izvrše pritisak na belorusku vladu, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2020.

14:41

Ruski šef diplomatije osudio pokušaje stranog mešanja u Belorusiji
EPA/ANDREJ CUKIC

"Osuđujemo pokušaje nekoliko zemalja da izvrše pritisak na belorusku legitimnu vladu i podrže opoziciju nezadovoljnu rezultatima predsedničkih izbora", naveo je Lavrov, prenosi Tas.

On je ocenio da se vođstvu i narodu Belorusije nameću "sumnjive ideje o posredništvu" preko OEBS-a, koji je, kako je rekao, i sam u krizi i potrebna mu je reforma.

Lavrov je istakao da OEBS nije uspeo da ispuni obavezu da obezbedi međunarodno nadgledanje izbora u Belorusiji.

Ocenio je da su Evropska unija i NATO izneli "destruktivne stavove" o suituaciji u Belorusiji i dodao da je Rusija uočila pojačanu aktivnost NATO u blizini veloruskih granica, koje su istovremeno granice Saveza rusije i Belorusije.

Prema njegovim rečima, Rusija je zauzela balansiran stav o krizi u Belorusiji, što je ponovio i u susretu sa Makejem.

Lavrov je naglasio da su za Rusiju izbori u Belorusiji završeni i da svi nesporazumi između vlasti i opozicije moraju da budu rešeni kroz dijalnog baziran na Ustavu te zemlje.

"Smatramo nedopustivim svako mešanje u unutrašnje stvari Belorusije i bilo kakve pokušaje nametanja medijacije protiv volje Minska i beloruske vlade", rekao je Lavrov.

Dodao je da je za Moskvu važno da beloruski narod sam reši situaciju.

Albansko predsedništvo OEBS-a uputilo je ranije zvaničnu ponudu beloruskoj vlasi da prihvati posetu predsedeavajućeg tom organizacijom Edija Rame i švedske ministarke spoljnih poslova An Linde kako bi o aktuelnoj situaciji razovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: