Ukradena spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću 1Foto: Bojan Cvejić

Spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću ukradena je danas sa zgrade u Mileševskoj ulici.

Nepoznate osobe skinule su spomen-ploču  sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru u kojoj je živeo.

Spomen ploču je tu postavio pre tri godine u čast velikog glumca Batin višedecenijski prijatelj Radoslav Lale Vujadinović koji kaže da je tužan i razočaran zbog ovog događaja, preneo je Blic.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović najoštrije je osudila vandalski čin krađe spomen-ploče.

– Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i dela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da im ništa nije sveto. Lopovluk, bezobzirnost i rušenje kulta ličnosti koje su dale nemerljiv kulturni doprinos prestonici, zemlji i regionu, dokazuju da je vandalizam jedini pokazatelj mržnje prema svemu što predstavlja očuvanje tradicije i kulture sećanja. Neverovatna je činjenica da postoje osobe koje u bilo kom trenutku, na bilo koji način žele da ruše, kradu, uništavaju obeležja našeg grada i koje iz nerazumnih i neprihvatljivih razloga uništavaju sećanje na sve ličnosti koje su svom gradu dale svoj talenat, ljubav, bezgranično se zalažući za razvoj kulture – istakla je Andrea Radulović.

Prema njenim rečima, Grad Beograd će u saradnji sa Opštinom Vračar i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izraditi novu spomen-ploču Velimiru Bati Živojinoviću.

– Spomen-ploča će ponovo krasiti zid na zgradi u Mileševskoj ulici i nadamo se da će ostati netaknuta i vredna sećanja na jednu od najvećih glumačkih legendi zemlje i regiona – rekla je Andrea Radulović, koja je i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari