Bećaj: Nije isključeno postizanje sporazuma u Vašingtonu 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj ocenio je danas da se dijalog između Kosova i Srbije pretvorio u trku za nadmoć između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što će, kako je naveo, izazvati nove posledice u odnosima između Kosova i Srbije.

Bećaj je za Syri.net rekao da „u tom kontekstu, mogućnost za uspešan završetak procesa dijaloga postoji samo ako su akcije između EU i američke administracije koordinirane“.

„Jednostrane akcije ne donose konačni rezultat. U stvarnosti je kontekst okolnosti postao znatno teži u poređenju sa vremenom kada je dijalog započeo, dok je Kosovo znatno inferiorno, jer je tokom perioda dijaloga osporavalo nezavisnost koju je proglasilo“, kazao je Bećaj.
On je rekao da smatra da se u Vašingtonu ne može postići konačni sporazum, iako ne isključuje tu mogućnost.

„Ipak, ne isključujem konačni sporazum, ali će on ipak sadržati teritorijalni element! Sasvim je drugo pitanje kako bi reagovali EU i protivnici teritorijalnog elementa na Kosovu“, kazao je on.

Kako je naveo, rešavanje odnosa između Kosova i Srbije koji bi sadržao i teritorijalni element (razmenu teritorija) odgovara Rusiji i zato je ona dok je to bilo na stolu čutala.

„Rusija je ćutala kada se govorilo da bi rešenje sporazuma značilo teritorijalni element, jer joj je to odgovaralo, iz dva razloga: prvo, destabilizovalo bi region i koristilo teritorijalni element kao presedan za rešavanje svojih problema u Ukrajini, Abhaziji, Osetiji, Nagorno Karabahu, Moldaviji … Reagovaće samo ako se u postojećim granicama potraži rešenje“, rekao je Bećaj.

On je ocenio da bez vlade koja ima većinu na Kosovu, i bez američke podrške, ne može biti konačnog sporazuma.

Govoreći o najavama kandidatura za predsednika Kosova, Bećaj je ocenio da su kandidature onih koji su više od dvadeset godina skrnavili Kosovo najveća uvreda za ovaj narod. „S druge strane, ova provokacija je razlog da ovaj narod doživi katarzu, da se probudi iz sna, letargije, ako ne želi da podlegne bezumlju“, kazao je Bećaj.

Kako je naveo, proces razgovora o predsedniku prati izuzetna arogancija Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova.

„DSK, koja je u prethodnoj koaliciji sa Samoopredelenjem želela vrlo rano nametne sporazum o predsedniku, sada kaže da bi predsednik trebalo da bude izabran kada dođe vreme“, rekao je on.

Bećaj smatra da bi trebalo da se nastavi mandat Specijalnog suda u Hagu, jer su građani Kosova izgubili poverenje u domaće pravosuđe.

„Ako ne uspe ni međunarodna pravda, što ne isključujem, doći će i do kumstva međunarodne zajednice na anarhiju i haos na Kosovu. Ili će se međunarodna pravda operacionalizovati u celosti ili treba da se pripremi i ona i uzročnici akumuliranog nezadovoljstva sa posledicama erupcije nezadovoljstva“, rekao je Bećaj.

On je dodao da „dok su na slobodi potencijalni izvršioci zlodela, oni koji su silovali, i potencijalne ubice, ničija sloboda nije garantovana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari