Najnovije vesti
Vesti Politika
“NE DAMO DRŽAVU!” Milo Đukanović dočekan pokličima simpatizera, ali priznao da ZASAD IMA SAMO 40 MANDATA

“NE DAMO DRŽAVU!” Milo Đukanović dočekan pokličima simpatizera, ali priznao da ZASAD IMA SAMO 40 MANDATA

Lider DPS-a Milo Đukanović obratio se građanima nešto iza ponoći i saopšštio da su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, pokazali da ta stranka ima 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima - 40, jedan manje od potrebnih za tesnu većinu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajosevic (3) Foto: Samir Kajošević / Anadolu
DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajosevic (3)

- Rezultat znači da je DPS i dalje najjača partija u Crnoj Gori kako u pogledu osvojenih glasova tako i u pogledu mandata. Teško je saopšiti nešto što je pouzdana informacija, ali ono što je jasno jeste da sa tradicionalnim koalcionim partnerima imamo 40 mandata. Borba za većinu poslaničkih mesta još uvek traje, sačekaćemo dok dobijemo sve rezultate sa izbornih mesta, a nakon toga i zvanične rezutltate Državne izborne komisije (DIK) - rekao je Đukanović dok su okupljene pristalice uzvikivale "Ne damo državu".

Đukanović je potom izrazio zahvalnost svim građanima Crne Gore koji su dali poverenje DPS, ali i svim ostalim glasačima koji su, kako je rekao, pokazali kvalitet politike koju DPS vodi.

DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajosevic (1)
Foto: Samir Kajošević / Anadolu
DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajosevic (1)

- To je dovelo do viskog novoa političke kulture i tolerancije bez obzira što su iz domaćih i regionalnih medija priželjkivali nestabilsnot, prisustvivali smo regularnim izborima. Čestitam ukupnoj političkoj i demokratskoj sceni i svima čestitam na rezultatu. Mnogi politički subjekti su ostvarili jedan rezultat koji je vredan poštovanja i to je nešto što DPS uvek poštuje - dodao je Milo Đukanović.

Pročitajte još

Lider DPS je dodao i da su se mnogi pitali kako će njegova partija reagovati na rezultate.

- Mnogi su se pitali da li je DPS u stanju da prizna rezultat i uvek smo govorili "apsolutno da" i sada želim da ponovim da veoma respektujemo rezultate svih subjekata ali sačekaćemo finalno prebrojavanje i rezultate DIK-a: kojoj od dve političke strane pripada taj presudni mandat i ono što se ustanovi kao izraz slobodne volje građana za DPS predstavlja zakon koji ćemo bezuslovno poštovati - naglasio je Đukanović.

Predsednik Crne Gore želeo je da naglasi i da je "DPS tokom svog ukupnog funkcionisanja izgradila profil gađanske partije koja se beskompromisno bori za multietnički i evropski sistem vrednosti".

DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajošević (2)
Foto: Anadolu
DPS Milo foto Anadolu Agency Samir Kajošević (2)

- Oko toga se DPS nikada neće pokolebati i kakva god bila naša opozicija, ostajemo nepoklobljiv borac za evropsku budućnost Crne Gore. Mislim da smo tokom svih prethodnih godina napravili ozbiljan iskorak u tom pravcu, videli ste reakcije suseda i iz regiona - mi smo svetionik na evropskom putu kada je u pitanju Zapadni Balkan i želim da verujem da će tako i ostati posle rezultata. Da će Crna Gora ostati multietničko društvo i da će nepoklebljvo ostati na putu evropskog razvoja i i dalje će igrarti ulogu promotera evropskih vrednosti i doprineti da Zapadni Balkan zauzme svoje mesto u evropskoj porodici država i naroda - rekao je Đukanović.

Lider DPS na kraju je dodao da smatra da je DPS ostvario rezultat od istorijskog značaja za Crnu Goru, od sticanja nezavisnosti do evropske budućnosti i veruje da će nastaviti tim putem.