Najnovije vesti
Vesti Svet
GANI IMENOVAO VEĆE Presudiće da li će avganistanska vlada potpisati sporazum s talibanima

GANI IMENOVAO VEĆE Presudiće da li će avganistanska vlada potpisati sporazum s talibanima

Predsednik Avganistana Ašraf Gani imenovao je veće za nacionalno pomirenje, koje će imati konačnu reč o tome hoće li vlada potpisati mirovni sporazum sa talibanima nakon neizvesnih pregovora sa pobunjenicima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Talibani pored slike Ašrafa Ganija Foto: Jalil Rezayee / EPA;
Talibani pored slike Ašrafa Ganija

Pregovori su bili predviđeni mirovnim sporazumom između SAD i talibana potpisanim u februaru kao unutar-avganistanski razgovori o odluci o budućnosti ratom razorene zemlje. Međutim, njihov početak otežan je nizom odlaganja.

Gani je kasno sinoć izdao ukaz o uspostavljanju 46-članog saveta, koji predvodio njegov bivši rival na prošlogodišnjim predsedničkim izborima Abdula Abdula, koji je sada u vladi. Savet će imati poslednju reč i na kraju će odlučivati o stavu koje pregovarački tim zauzme prema talibanima.

Ašraf Gani AP
Foto: A. P. / RAS Srbija
Ašraf Gani AP

Visoko veće za nacionalno pomirenje čini niz avganistanskih političkih ličnosti, ukljčujući sadašnje i bivše zvaničnike, i devet ženskih predstavnika, od kojih je jedna imenovana za Abdulahovu zamenicu.

U savetu se takođe nalaze mudžahedini i džihadisti koji su se borili protiv Sovjetskog Saveza 1980-ih, ali koji su takođe bili umešani u brutalni građanski rat u Avganistanu koji je usledio nakon njihovog preuzimanja 1992. godine, kada je u Kabulu život izgubilo 50.000, uglavnom civila.

Pročitajte još

Američko-talibanski sporazum poziva talibane da oslobode 1.000 vladinog i vojnog osoblja koje drže u zarobljeništvu, dok je vlada trebalo da oslobodi 5.000 talibanskih zatvorenika, u razmeni zamišljenoj kao gest dobre volje uoči unutar-avganistanskih pregovora.

Cilj sporazuma između SAD i Talibana je, kako navodi AP, okončanje američkog rata u Avganistanu - sukoba koji je započeo ubrzo nakon napada 11. septembra i svrgnuo talibanski režim.

Pročitajte još

Američke trupe već su počele da napuštaju Avganistan, a očekuje se da će do novembra u zemlji biti manje od 5.000 vojnika, u odnosu na 13.000 kada je potpisan američko-talibanski sporazum 29. februara.

Otkako su potpisali sporazum, talibani su se obvezali da neće napadati američke i NATO trupe, ali su redovno izvršavali napade na avganistanske snage bezbednosti. Vlada želi trenutni prekid vatre, dok su talibani rekli da bi uslove trebalo dogovoriti u pregovorima.

Napadi su, međutim, nastavljeni bez prestanka, a najveće žrtve pretrpeli su civili. U petak su bombe pored puta pogodile vozila u kojima su bili civili u odvojenim napadima na jugu Avganistana, usmrtivši 14 ljudi, uključujući troje dece. Niko do sada nije preuzeo odgovornost za te bombaške napade.

Ranije prošle nedelje, u napadima je poginulo najmanje 17 ljudi, a više ranjeno.