Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"BEZBEDNOSNI SU PROBLEM" Tegeltija tvrdi da BiH ne može sama da reši PROBLEM MIGRANATA

"BEZBEDNOSNI SU PROBLEM" Tegeltija tvrdi da BiH ne može sama da reši PROBLEM MIGRANATA

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da se BiH, kao ni bilo koja druga zemlja zapadnog Balkana, ne može sama izboriti sa migrantskom krizom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

On je napomenuo da je od velikog značaja što se Predsedništvo BiH, možda prvi put, usaglasilo o ovom pitanju, prenosi Srpskainfo.

– Jako sam zadovoljan činjenicom da je sastanak Predsedništva BiH sa ministrom bezbednosti prošao na taj način da su usaglašeni stavovi i da postoje jedinstveni zaključci – istakao je Tegeltija.

Prema njegovim rečima, ovaj dogovor je utoliko značajniji ako znamo da su na ovoj relaciji sa prethodnim ministrom bezbednosti bili apsolutno neslaganje i podele o pitanjima migracija.

Tegeltija je podsetio da se BiH ozbiljnije susreće sa pitanjem migracija krajem 2017. godine i početkom 2018. godine, kada su napuštene tradicionalna rute kretanja migranata prema Zapadnoj Evropi iz Srbije prema Mađarskoj i Hrvatkoj i kada su se okrenuli na reku Drinu, što je bila poruka da je neko odlučio da se migranti kreću preko BiH.

– Imate situaciju da EU dosta blagonaklono gleda na migrante na svojim granicama u Grčkoj i Bugarskoj, a onda na granici sa BiH, praktično vojnici brane granice EU od prolaska migranata – naglasio je Tegeltija.

On je podsetio na stav Saveta ministara da je neophodno da se migranti koji nisu legalni, koji nemaju zahtev za azil i koji dolaze iz zemalja koje nisu obuhvaćene ratom, vrate u svoje zemlje, te na zahtev da se migranti sklone sa ulica, jer na taj način ugrožavaju bezbednost građana BiH.

On je izrazio očekivanje da će, nakon poslednje sednice Predsedništva BiH, doći do promena u vezi sa pitanjem migracija i da će BiH usaglasiti stavove i pokazati da BiH ne sme da bude spavaonica za migrante, za koje se ne zna ni odakle dolaze niti ko su.

– Migranti objektivno predstavljaju bezbednosni problem – rekao je Tegeltija.

Migranti
Foto: Uprava carina / Tanjug
Migranti

Govoreći o mogućnosti da Savet ministara otvori granice za strance u vreme pandemije virusa korona, Tegeltija je rekao da je Savet ministara sve odluke o zatvaranju i otvaranju granica donosio na osnovu stavova zdravstvenih radnika, pre svega kriznih štabova u entitetima i Brčko distriktu.

– Kao i obično, pitanje granica se pokušava pretvoriti u političko pitanje, pa imate situaciju da na sednici Saveta ministara jednoglasno donesete odluku kojim zemljama otvarate granice, a posle toga pojedini ministri izlaze i kažu da je trebalo to uraditi za još neke zemlje – naglasio je Tegeltija.

On je poručio da će Savet ministara granice u BiH otvarati prema onim zemljama za koje bude pozitivan stav zdravstvenih radnika i biće otvarane pod onim uslovima koje zdravstveni radnici propišu.

Govoreći o pomoći međunarodne zajednice zbog pandemije, Tegeltija je istakao da se u suštini najvećim delom radi o kreditnim sredstvima, ali koja su i sa stanovišta kamate i iznosa, a i rokova otplate, mnogo povoljnija nego što BiH može naći na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je dodao da očekuje nastavak podrške međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije po pitanju pomoći zdravstvenom sektoru, koji je u mnogome iscrpljen i koji troši ogromna sredstva zbog velikog broja obolelih.

BONUS VIDEO: Migranti se uputili ka Grčkoj