Vulin: Obnavljanje konjičkog voda je dokaz poštovanja predaka i tradicije

Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti i tradicije, a obnavljanje konjičke komponente je dokaz poštovanja predaka i tradicije, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u ergeli "Karađorđevo", saopštilo je Ministarstvo.
On je naveo da Vojska na taj način čuva tradiciju, ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta.
 
Vulinu su predstavljeni podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke - postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan i u koloni po dva.
 
Komandir Konjičkog voda Martin Pacula rekao je da je obuka jahača izuzetno kompleksna i traje do šest meseci, a dresura konja je može da traje do dve godine.
 
On je rekao da su konji ergele "Karađorđevo" u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad, dodavši da su konji koji su nabavljeni iz Mađarske u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi.
 
"Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu", naveo je Pacula.
  • Обсервер

    29.08.2020 17:14
    Традиција
    Код нас, као и код Енглеза. Да ли су ту само парадни коњи или и босански брдски, који су по кршу носили делове артиљерије ? Имали смо и коњицу у резерви, сви радни коњи су били пописани, који су се налазили код цивила. Да ли користе знање старије генерације инструктора ?
  • Konjoljub

    29.08.2020 12:47
    Jel jahao general bijelog vranca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.