Zatvaraju fabrike: Rols-Rojs u gubitku 7,2 milijarde $

Britanski proizvođač motora za avione Rols-Rojs zabeležio je rekordni gubitak od 5,4 milijarde funti (7,2 milijarde $) u prvoj u polovini 2020, usled pandemije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2020.

18:48

Zatvaraju fabrike: Rols-Rojs u gubitku 7,2 milijarde $
Foto: Epa/WALLACE WOON

Kompanija ne očekuje da će se narudžbine oporaviti do nivoa pre Kovida do 2025. godine, prenosi Gardijan.

Pandemija je dovela do pada tražnje za motorima jer su avio-kompanije u velikoj meri smanjile letove, a proizvođači aviona desetkovali proizvodnju.

Rols-Rojs je predviđao na početku godine da će proizvesti 450 avio-motora tokom 2020, ali sada planira da isporuči samo 250 komada.

Kompanija je preduzela najveće restrukturiranje u svojoj istoriji koje će rezultirati zatvaranjem nekoliko proizvodnih lokacija, uključujući fabrike Barnoldsvik u Lankšajeru i Ensli u Notingemšajeru.

Rols-Rojs je ranije najavio da planira smanjenje 9.000 radnih mesta u svetu, što je više od 15 odsto njegove radne snage, pri čemu će britanski radnici činiti dve trećine od ukupnog broja.

U saopštenju kompanije se navodi da je 2.500 radnika iz Velike Britanije podnelo zahtev za dobrovoljno odlazal ili je prihvatilo prevremeno penzionisanje, što je znatno smanjilo potrebu za otpuštanjem.

Do danas je 4.000 ljudi iz civilnog vazduhoplovnog sektora napustilo kompaniju, smanjivši njenu globalnu radnu snagu na 48.000 ljudi. Još 5.000 zaposlenih bi trebalo da ode pre kraja godine.

U Rols-Rojsu predviđaju da će putem restrukturiranja ostvariti uštedu pre oporezivanja od najmanje 1,3 milijarde funti (1,7 milijardi dolara) do kraja 2022.

U okviru nastojanja da dugoročno podupre svoj bilans stanja, kompanija najavljuje da će prodati imovinu vrednu najmanje 2,0 milijarde funti (nešto manje od 2,7 milijardi dolara), uključujući španskog proizvođača motora ITP Aero, izveštava Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: