Obeležena godišnjica čuvenog "Marša na Vašington"

Više hiljada ljudi učestvovalo je u maršu u Vašingtonu da bi odbacili rasizam, protestovali protiv policijske brutalnosti i obeležili godišnjicu čuvenog "Marša na Vašington" iz 1963. godine.
Obeležena godišnjica čuvenog "Marša na Vašington"
Foto: FoNet/AP
Učesnici marša okupili su se ispred spomenika Abrahamu Linkolnu, gde je lider borbe za građanska prava Martin Luter King pre 57 godina održao istorijski govor "Imam san", u kojem je izneo viziju rasne jednakosti, koja još nije ostvarena za milione Amerikanaca.
 
"Možda ste ubili sanjara, ali ne možete da ubijete san", poručio je lider borbe za građanska prava, sveštenik Al Šarpton.
 
Frenk Niti, aktivista pokreta "Životi crnaca su važni" u Viskonsinu, organizovao je šetnju od Milvokija do Vašingtona od 1.200 kilometara, koja je trajala 24 dana.
 
"Moj unuk neće protestovati zbog istih stvari zbog kojih je u maršu učestvovao moj deda", poručio je Niti.
 
Godišnjica govora i "Marša na Vašington" obeležena je na kraju leta rasnih nemira i protesta, podstaknutih smrću nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je beli policajac gotovo devet minuta držao koleno na vratu.
 
Učesnicima marša obratio se brat Džordža Flojda, Filoniz, koji je za govornicu izašao sa članovima porodice.
 
"Voleo bih da je Džordž mogao ovo da vidi", kazao je Filoniz.
 
Skup je održan posle incidenta u Kenoši u Viskonsinu, gde je beli policajac prošle nedelje sedam puta pucao u leđa nenaoružanom 29-godišnjem Afroamerikancu Džejkobu Blejku, što je dovelo do protesta i nasilja, u kojem su poginule dve osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.