26. avgust  2020. 08.19  →  22.23 | Izvor: Tanjug

EU: Dijalog na ekspertskom nivou sutra u Briselu

BRISEL -

Dijalog Beograda i Prištine nastaviće se sutra sastancima na nivou eksperata u Briselu, potvrdila je za Tanjug portparolka EU Nabila Masrali.

U EU navode da je u pitanju "deo procesa" u okviru ponovno pokrenutog procesa dijaloga Beograda i Prištine.

beograd, pristina, kosovo, srbija, dijalog

"Dijalog se, nakon sastanka na najvišem nivou u julu, nastavlja serijom sastanaka na ekspertskom nivou", objašnjava Masrali.

Poslednji sastanak eksperata Beograda i Prištine održao se 30. jula u Briselu, a u EU navode da će se eksperti redovno sastajati kako bi razmotrili teme koje su lideri otvorili na sastancima na visokom političkom nivou.

Teme tehničkih razgovora do sada bile su nestala i raseljena lica i ekonomski odnosi.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak za početak septembra najavio je novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da bi do novog sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem moglo da dođe 7. septembra u Briselu, neposredno nakon sastanka u Beloj kući zakazanog za 4. septembar.

Iz EU su za Tanjug potvrdili da su "u kontaktima sa svim partnerima, uključujući i SAD" kada je reč o podršci dijalogu koji vodi EU u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane.

Nepoznat sastav delegacije pred sastanak u Briselu

Sastav prištinske delegacije na čelu sa koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima Beograda u Briselu još uvek nije poznat, piše prištinska ''Koha ditore''.

Iz kancelarije premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija nije bilo odgovora na pitanje ko će biti ostali članovi delegacije koja će sutra otputovati u Brisel, a koju će predvoditi koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Ni iz EU nije bilo odogovora na ovo pitanje, navodi ''Koha''.

Portparolka EU za spoljnu politiku Nabila Masrali rekla je da se dijalog nastavlja nizom sastanaka na ekspertskom nivou, koji su deo tekućeg procesa, nakon njegovog nastavka na najvišem nivou prošlog jula, prenelo je Kosovo onlajn.

"Možemo da potvrdimo da će sastanci biti održani 27. avgusta. Po pravilu, mi ne komentarišemo rasprave koje su u toku", rekla je Masrali.

''Koha ditore'' je pokušala danas da dobije odgovor i od koordinatora Hisenija ko će činiti prištinsku delegaciju, ali je on bio nedostupan.

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu na nivou eksperata biće održan sutra, a sastanak u Vašingtonu 4. septembra.

Osmani: Vlada nema mandat skupštine za dijalog

Predsednica parlamenta privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da aktuelna vlada u Prištini nema mandat skupštine za vođenje dijaloga sa Beogradom, kao i da dijalog dve strane nema legitimitet i platformu.

Osmani je u razgovoru sa predstavnicima albanske dijaspore u SAD istakla da je uspeh Prištine u dijalogu i jedinstvo oko sporazuma koji proizilazi iz dijaloga moguć samo ako se otklone četiri nedostatka, koja trenutno, kako je navela, ima ovaj proces - nedostatak legitimiteta, nedostatak platforme, nedostatak transparentnosti i nedostatak mandata za pregovore aktuelne vlade od strane parlamenta.

"Jedinstvo koje nam je potrebno nije da se ujedinimo oko netransparentnih i nelegitimnih agendi sadašnjih predstavnika Kosova. Potrebno nam je upravo suprotno, to jest jedinstvo u suprotstavljanju takvim planovima, baš kao što smo se usprotivili opasnom programu promene granica i bosnizacije Kosova", navela je Osmani na Fejsbuku.

Ona je dodala i da u slučaju da bude ekonomskih tema tokom razgovora u Vašingtonu, prištinska strana nikako ne treba da prihvati tendenciju Srbije da Gazivode i Trepča postanu teme pregovora, prenelo je Kosovo onlajn.

"S druge strane, moramo insistirati na naknadama za veliku ekonomsku štetu koju je Srbija nanela Kosovu tokom devedesetih, kao i na potpunom uklanjanju necarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu sa Kosova", poručila je Osmani.

Kako je navela, primena sporazuma kao ključnog pitanja, može se izvršiti samo ako sporazum postigne legitimna vlada sa poverenjem građana.

Ako se uradi drugačije, dodala je, rezultat je poznat - sporazum koji se ne može sprovesti i ekstremna polarizacija koja nije u interesu Kosova.