Čović o razgovoru u Vašingtonu: Predsednik Amerike se ne pojavljuje ukoliko nema rezultat

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekao je da očekuje da u Vašingtonu bude razgovora o ekonomskim temama i dodaje da zbunjujući element unosi mogući dolazak američkog predsednika Donalda Trampa.

Šestomesečni rok za potvrđivanje prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova za zločine OVK istekao je, ali je ostalo nepoznato kakvu je odluku o njima doneo sudija za prethodni postupak zadužen za njihovo preispitivanje.

Gostujući u Jutarnjem programu Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekao je da je takva odluka očekivana jer to specijalno veće haškog suda koristi za povremena disciplinovanja albanskih političara.

"Videli ste to i u junu mesecu pred vašingtonski sastanak da su oni neuobičajeno obelodanili optužni predlog kada je Hašim Tači bio u pitanju i time su pokvarili sastanak odnosno odložili sastanak u Vašingtonu. Biće tu još puno igre i ne treba da budemo opušteni. Treba da budemo vrlo koncentrisani, analitični i da procenjujnjmo dalje situaciju", naglasio je Čović.

"Ratni zločini ne zastarevaju"

Na pitanje da li ćemo ikada dočekati da neko odgovara za zlodela na Kosovu i Metohiji, Čović kaže da je pravda spora ali dostižna.

"Mi pomalo imamo u mentalitetu to da hoćemo vrlo brzo neke stavri. To su procesi. Setite se nemačkih nacista. Po 50, 60 godina su ih jurili. Ratni zločini ne zastarevaju tako da strpljivo treba čekati taj trenutak", ističe Čović.

Nada se da će ovo specijalno veće biti možda nešto drugačije od haškog Tribunala jer je očigledno da je haški tribunal politički sud. 

"Na osnovu svega onoga što znamo, što je iza nas videlo se da je on napravljen samo zarad Srba i osude srpskih zvaničnika", istakao je.

"Poruka Tačija za unutrašnje političke prilike"

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra smatra da Tači "fingira" sve vreme. Podseća da oni provociraju unazad nekoliko nedelja ili meseci na primer Zakonom o zaslugama OVK, pa stalni pokušaji da se to specijalno veće zaustavi sa radom. 

"Sada je Tači spinovao i izašao da se produži mandat jer je on kao neko ko je potencijalni optuženi daje takvu preporuku. Time naravno želi da za unutrašnje političke prilike poruči da se ne plaši optužnice", smatra Čović.

Ovaj optužni predlog protiv Tačija bio je otvoren pred prethodni sastanak u Vašingtonu. Sada se opet priča o optužnicama pred ovaj 4. septembra. Čović smatra da se kompletna priča oko optužnica može posmatrati kao neka vrsta pritiska na Prištinu.

"Oni su svesni šta su proizveli na KiM, jednu paradržavu, kriminalnu, zasnovanu na nevladavini nijednog elementarnog prava i zakona. Ovo što sada imate je, po meni, imperija uzvraća udarac jer je Vašington zakazao 2. septembra pa jeo onda pomereno na 4. a 7. septembra je sastanak u Briselu", objašnjava Nebojša Čović.

Kaže da u Vašingtonu očekuje razgovore na ekonomskom nivou.

"U razgovorima će učestvovati savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O Brajan, Ričard Grenel, Džared Kušner. Ono što malo uvodi zbunjujući element je najavljeno eventualno pojavljivanje Trampa. Predsednik Amerike se ne pojavljuje ukoliko nema rezultat", kaže bivši predsednik Koordinacionog centra. 

Prema njegovim rečima Trampovi birači teško da znaju gde je Zapadni Balkan a ne Kosovo.

"Tramp može da se predstavi kao čovek koji pravi sporazume, bilo je dobrih sporazuma, ali su ismejani u njihovoj javnosti", smatra Čović. 

Kaže da se postavlja pitanje, koje provejava u našim medijma, kako odbiti predsednika Amerike ako bude išao preko crte. 

"Prosto, ljubazno i argumentima. Mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima, ustavu, da se držimo rezolucije 1244, koja nije idealna ali to je jedini međunarodni dokument koji u sebi sadrži da je KiM sastavni deo Srbije. To je okupirana teritorija u ovom trenutku", ističe nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво