Najnovije vesti
Vesti Svet
"NJEGOVI ZLOČINI NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO" Kolumbija traži izručenje bivšeg paravojnog šefa iz SAD

"NJEGOVI ZLOČINI NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO" Kolumbija traži izručenje bivšeg paravojnog šefa iz SAD

Kolumbija je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da izruče bivšeg paravojnog šefa Salvatorea Mankusa toj zemlji i tražiće međunarodnu pomoć da se on privede ukoliko bude poslat u Italiju, izjavio je danas predsednik Ivan Duke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kolumbija policija Foto: Mauricio Duenas Castaneda / EPA;
Kolumbija policija

Mankuso, optužen za ratne zločine i kršenje ljudskih prava, nalazi se u pritvoru u SAD, gde je osuđen za trgovinu drogom nakon izručenja, zajedno sa drugim paravojnim vođama 2008. godine.

Advokati bivšeg paravojnog šefa traže njegovu deportaciju u Italiju, gde takođe ima državljanstvo i terete ga za dodatne optužbe za trgovinu drogom, prenosi Rojters.

"Salvatore Mankuso ima ozbiljne dugove prema kolumbijskom pravosudnom sistemu, zbog čega sam zatražio njegovo izručenje. Ako bude deportovan u Italiju, sledićemo principe univerzalne nadležnosti za zločine protiv čovečnosti. Njegovi zločini neće proći nekažnjeno", izjavio je Duke putem svog Tviter naloga.

Mankuso (56) je optužen da je umešan u hiljade zločina koji su se dogodili tokom unutrašnjeg oružanog sukoba u Kolumbiji i bio jedan od glavnih vođa Ujedinjenih snaga samoodbrane Kolumbije, glavne paravojne grupe zemlje.