Linkovi

Hoti obećao transparentnu primenu mera iz ekonomskog paketa za posledice Kovida 19


ARHIVA - Premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: Reuters/Laura Hasani)
ARHIVA - Premijer Kosova Avdulah Hoti (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će se narednih nedelja početi sa primenom mera ekonomske pomoći za ublažavanje posledica pandemije Kovida 19. Vlada je rebalansom budžeta izdvojila 365 miliona evra za ekonomski oporavak.

Hoti je na prvom sastanku Nacionalnog Saveta za ekonomiju i investicije rekao da će paket za ekonomski oporavak biti sproveden uz puno učešće ovog saveta.

Rebalansom budžeta Vlada Kosova je osnovala fond za ekonomski oporavak zbog pandemije koronavirusa od 365 miliona evra. Primena mera ekonomske pomoći iz ovog paketa počeće u septembru, a Hoti je obećao punu transparentnost ovog procesa.

„Želim da vam garantujem da ćete u potpunosti biti uključeni u praktično sprovođenje paketa za oporavak ekonomije. To znači da za svaku od mera, odgovarajući ministri vrše neophodne pripreme, što podrazumeva izdavanje uputstava ili dokumenata, kriterijuma na osnovu kojih raspodeljuju sredstva za subvencije plate ili pokriće kamata, za razne subvencije pomoći za različite sektore. Takođe učestvovaćete u pripremi kriterijuma za raspodelu ovih sredstava, kao i u ocenjivačkim komisijama za raspodelu tih sredstava”, rekao je Hoti.

Hoti obećao transparentnu primenu mera iz ekonomskog paketa za posledice Kovida 19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Premijer Kosova je kazao da je pandemija koronavirusa stvorila dugoročne probleme kosovskoj ekonomiji i zbog toga je, kako je naveo, potrebna dugoročna strategija za ekonomski oporavak.

„To podrazumeva strategiju za razvoj od pet godina koja nam omogućava da mobilišemo sredstva, kao što smo mobilisali ovaj fond iz budžeta i kredita koji smo dobili do sada. Hoćemo da se fokusiramo na plan od pet godina koji će iznositi do šest milijardi evra, koji uključuje direktnu pomoć iz budžeta, državnih kredita i kreditnih garancija. Takođe ćemo raditi na mobilizaciji donatorskih sredstava i u prvoj nedelji oktobra očekujem da imamo konferenciju donatora za Zapadni Balkan“, kazao je Hoti.

Prema podacima Agencije za zapošljavanje na Kosovu je bez posla 187.870 ljudi. Samo tokom ove godine registrovano je skoro 80.000 nezaposlenih osoba. Pandemija koronavirusa najviše posledica ostavila je na privatni sektor, a na prvom mestu su građevinarstvo, ugostiteljstvo i turizam. Kosovo poslednjih nedelja beleži rekordan broj obolelih od Kovida 19, a povećan je i broj smrtnih slučajeva. U poslednja 24 sata preminulo je 13 osoba, a ukupan broj preminulih na Kosovu od koronavirusa je 438.

XS
SM
MD
LG