Kad pare (ne) mogu sve 1Foto: EPA-EFE/ David Ramos POOL

Ulazak Pari Sen Žermena u finale Lige šampiona ponovo je kod mnogih zaljubljenika u evropski fudbal pokrenulo staro pitanje – da li je sve u novcu ili ima nešto i u ljubavi prema klubu?

„Sveci“ se od 2011. godine, kada ih je kupila kompanija „Katar Sports Investments“, smatraju veštačkom fudbalskom tvorevinom koja je uspeh bazirala isključivo na parama.

Predsednik kluba i biznismen iz Katara, Naser Al Kalifi, nije krio da je u protekloj deceniji uložio preko dve milijarde evra u Pari Sen Žermen samo kako bi parirao bogatom arapskom biznismenu i princu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mansuru Bin Zajedu al Nahjanu koji je „alfa i omega“ engleskog Mančester Sitija.

Bogati arapski gazda nije štedeo da u Pariz dovede najveće svetske fudbalske zvezde, a pravi fudbalski zemljotres izazvao je 2017. kada je za 222 miliona evra doveo Nejmara iz Barselone.

Iako je u zvezde „svetaca“ među koje spadaju Di Marija, Markinjos, Tijago Silva, Draksler, Erera, Ikardi, Verati, Mbape i mnoge druge uložen do sada neviđeni novac u francuskom fudbalu, oni sve do sada nisu uspevali da se dokopaju prvog pehara Lige šampiona za Pari Sen Žermen.

Dolazak Nejmara je još prve sezone proglašen promašajem, pošto je Brazilac na konferenciji za medije posle utakmice u kojoj mu napadač Edison Kavani nije dozvolio da izvede penal, kroz plač priznao da je pogrešio što je napustio Kataloniju i kako bi rado pristao da se i za manju platu vrati u Barselonu.

Kasnije se Nejmar rasplakao i prilikom javnog obraćanja uoči jedne utakmice reprezentacije Brazila, tvrdeći da se više neće vraćati u Pariz jer ga tamo „niko ne prihvata“.

Javnost je zbog ovoga počela da PSŽ naziva skupom bankovnih računa umesto skupom igrača, a među navijačima „svetaca“ preovladalo je uverenje da „tuđa ruka svrab ne češe“, odnosno da fudbaleri koji su tu samo zbog novca, a bez zrna ljubavi prema klubu, neće nikada doneti evropski trofej na „Park prinčeva“.

Nejmar je ubrzo shvatio da novac može da obriše svake suze, pošto rukovodstvo PSŽ-a nije htelo ni da čuje o prekidu saradnje sa igračem u koga je, računajući transfer i njegova primanja, uloženo preko 300 miliona evra.

Brazilac je pod velom lažne povrede dobio slobodno skoro pola sezone da razmisli o svemu u svojoj otadžbini, a klub je shvatio da mora da za najveće zvezde angažuje psihologe koji će im pomoći da preobrode krize izazvane grižom savesti što su za veliki novac izabrali klub za koji možda nikada nisu ni maštali da će igrati u njemu.

Sezona po sezona, PSŽ se redovno pretplatio na osvajanje prvenstva Francuske, a samo je Liga šampiona godinama ostajala nedosanjani san.

Francuski mediji tvrde da je ključ uspeha ove sezone nemački trener Tomas Tuhel koji je uspeo da u timu pomiri potpuno različite karaktere uobraženih zvezda, ali i zavede disciplinu koju su igrači, što je najbitnije, prihvatili.

Iako je prošle godine neplanirano PSŽ ispao već u osmini finala od Mančester junajteda, rukovodstvo kluba prvi put nije posegnulo za otpuštenjem trenera, što je bila praksa svih prethodnih posle neuspeha u evrokupovima.

Treneru je konačno data mogućnost da radi na duže strane i da sprovede svoj sistem.

Tako je PSŽ u četvrtfinalu prvi put bio taj koji je protiv nekoga (Atalante) napravio preokret sa dva gola u nadoknadi vremena, što je ranije upravo bio slučaj sa „svecima“ koji su primali golove u Ligi šampiona u finišu utakmica.

Lajpcig je u polufinalu pao iznenađujuće lako (3:0) i sada se u prvom finalu Lige šampiona svi nadaju i prvom dolasku pehara sa „velikim ušima“ u grad svetlosti.

Treba napomenuti da „sveci“ ipak nisu „tikva bez korena“.

Najveće uspehe, pre arapskih vlasnika, imali su osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada su čak osvojili i Kup evropskih kupova (1996). Za mlađe je bitno napomenuti i da je PSŽ devedesetih bio prvi evropski klub čuvenog Brazilca Ronaldinja, a da su od svetskih zvezda kroz „svece“ prodefilovali Rai, David Žinola, Žorž Vea, Bernard Lama, pa i nekadašnji legendarni reprezentativac Jugoslavije Safet Sušić.

Nejmar menjao dres uprkos koroni

UEFA je pred početak završnog turnira Lige šampiona podelila u pisanoj formi svim igračima stroga pravila kojih se moraju pridržavati zbog pandemije virusa kovid-19. Među ovim propisima stoji i da je najstrože zabranjena razmena dresova posle utakmice, što je Nejmar uradio sa igračem Lajpciga Marselom Halstenbergom. Iz Niona je već najavljeno da će dvojica fudbalera biti kažnjena, a u Pari Sen Žermenu se nadaju da će sankcija biti samo novčana, jer bi u suprotnom Nejmar zbog glupog poteza mogao da propusti finale.

Tuča policije i navijača u Parizu

Posle istorijskog plasmana PSŽ-a u finale Lige šampiona, navijači francuskog tima izašli su na ulice Pariza kako bi proslavili uspeh. Pošto okupljanja zbog pandemije korona virusa nisu dozvoljena u glavnom gradu Francuske, policija je odmah intervenisala i pokušala da rastera okupljenje“. Francuski mediji izveštavaju da su obračuni navijača i snaga reda trajali do ranih jutarnjih časova u sredu. Huligani su policiju gađali kamenicama, bakljama, petardama i flašama, dok su snage reda osim pendreka koristile i suzavac, a u nekim delovima grada čak i gumene metke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari