MERKELOVOJ SE PRIVIĐA RUSKA VOJSKA U MINSKU: Blisko kontaktiramo sa Moskvom da se to spreči!
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

smešno

MERKELOVOJ SE PRIVIĐA RUSKA VOJSKA U MINSKU: Blisko kontaktiramo sa Moskvom da se to spreči!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u sredu na moguću vojnu intervenciju Rusije u Belorusiji i pozvala na unutarnacionalni dijalog za prevazilaženje političke krize u kojoj se Belorusija nalazi.

Nakon sastanka s liderima Evropske unije, novinarima u Berlinu je kazala da predsednički izbori koji su 9. augusta održani u Bjelorusiji nisu bili ni pošteni, ni slobodni te da EU neće priznati njihove rezultate.

Na upit da komentariše moguću ulogu Rusije u rešavanju krize u Bjelorusiji i mogućnost ruske vojne intervencije, Merkel je rekla da zvanični Berlin usko kontaktira s Moskvom kako bi se izbegao takav scenario, prenosi Anadolija.

"Rusija i Bjelorusija imaju veoma bliske odnose i bilateralne sporazume. Mi smo svakako jasno upozorili da bi vojna intervencija Rusije znatno zakomplikovala situaciju", kazala je Merkel.

Lukašenko na čelu Belorusije 26 godina Smatra da bi Belorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize, i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahteva opozicije.

Takođe je najavila da će članice EU-a raditi na uvođenju ciljanih sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja protiv mirnih demonstracija u Belorusiji.

Aleksandar Lukašenko je na čelu Belorusije 26 godina, a 9. augusta je s 80,1 posto glasova pobijedio na predsjedničkim izborima protukandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju, koja je navodno osvojila svega 10,12 posto glasova.

Beloruska opozicija odbacila je rezultate Državne izborne komisije i tvrdi da su izbori bili neregularni, što tvrde i demonstranti, koji su pokrenuli talas antivladinih protesta u toj zemlji.

Tikanovskaja je u ponedeljak izjavila da je spremna voditi da vodi Belorusiju tokom prelaznog perioda, u kojem bi bili organizirani pošteni i kredibilni demokratski izbori.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja