Greške mogu da budu skupe 1Foto: STARSPORT

Prvi zadatak u kvalifikacijama za Ligu šampiona Crvena zvezda je obavila rutinski. Iako je Evropa sa Gibraltara pala rezultatom 5:0, igra šampiona Srbije ipak nije bila za čistu peticu.

Pitanje koje se nameće posle ovog meča odnosi se na to da ako su igrači nejake Evrope stvorili nekoliko zicera ispred gola kapitena Milana Borjana, šta li će onda biti protiv jačih rivala?

Nema dileme da će trener Dejan Stanković još morati da do kraja avgusta i u septembru slaže kockice prvog tima i taktike.

Greške u odbrani moraju se ispraviti već pre sledećeg susreta u drugom kolu pošto će crveno-beli gostovati rivalu jačem od Evrope.

Dovoljno je podsetiti da se prvak Srbije i u eri Vladana Milojevića redovno mučio protiv nejakih u gostima, na šta upozoravaju rezultati protiv Irtiša (1:1), Spartaksa (0:0), Suduve (1:1), a da ne spominjemo koliko su samo Helsinki i Kopenhagen takođe naterali fudbalere crveno-belih da se ozbiljno preznoje kako bi ih preskočili kao prepreku.

Verovatno će najveća taktička dilema za Stankovića u narednom periodu biti status Mirka Ivanića.

Sa ofanzivnim vezistom, u tandemu sa Gejlorom Kangom, dobio je napadačku igru, ali istovremeno mnogo slobodnog prostora na svojoj polovini, što je i nejaka Evropa umela da iskorišćava.

Ivanić je svoju ulogu u timu, uprkos nedostatku više oduzetih lopti u defanzivi, opravdao sa dva gola.

Međutim, veliko je pitanje da li će Seku Sanogo kao usamljeni zadnji vezni uspevati da „počisti“ sve lopte koje idu ka Zvezdinom golu.

Zato se u narednim mečevima može očekivati da će Ivanić (ili Kanga) biti žrtva drugog zadnjeg veznog igrača u prvoj postavi – najverovatnije Njegoša Petrovića. Među igrače koji u sadašnjoj formaciji Stankovića 4-1-4-1 može da podjednako zadovolji i ofanzivne i defanzivne zadatke spada Miloš Vulić, i on će sigurno takođe biti ozbiljna konkurencija Ivaniću.

Trener Dejan Stanković ocenio je posle pobede nad Evropom da je ovo samo prvi korak ka plasmanu u grupnu fazu Lige šampiona.

– Čestitam mojim momcima na lepoj pobedi, dobroj igri. Ovo je prvi korak ka cilju koji se zove ulazak u grupnu fazu. Drago mi je što smo igrali prvo kolo. Ipak je Evropa nešto drugo. Tu se da osetiti razlika, uz dužno poštovanje svih ostalih utakmica. Evropa, mislim, nosi nešto posebno – rekao je Stanković.

Dvostruki strelac Mirko Ivanić očekuje da će se igra njegovog tima popraviti u budućnosti i da je neophodno još iskustva u nogama.

– Bili smo nestrpljivi u prvom poluvremenu, želeli smo da što pre rešimo utakmicu, ali smo svesni da ne može tako i verovatno ćemo nešto naučiti i iz ovog meča. Naš glavni cilj je Liga šampiona i svako od nas će dati svoj maksimum da uđemo. Nekad će to biti sa manje lepom igrom kao protiv Evrope, ali bitno je da se pobedi. Dobro je i što smo na kraju pobedili visokim rezultatom zbog samopouzdanja – zaključio je Ivanić.

Nosioci i u trećem kolu

Crvena zvezda će skoro sigurno biti nosilac i u žrebu za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Crveno-belima je išlo na ruku to što je beloruski Dinamo Brest pobedio favorizovanu Astanu iz Kazahstana (6:3), čije će mesto zbog UEFA koeficijenta srpski šamion zauzeti na žrebu. Jedino što bi moglo da pokvari Zvezdi poziciju nosioca je da Lion osvoji Ligu šampiona, jer bi onda francuska ekipa opet vratila srpskog prvaka korak nazad. Zvezda će kao nosioc u trećem kolu moći da izbegne jake rivale poput Dinamo Zagreba, Seltika, Jang Bojsa ili Ludogoreca. Među rivale koje bi mogla da izvuče spadaju: Karabag, Makabi Tel Aviv, Molde, Sarajevo ili Legija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari