Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Slovenije, Poljske i Kambodže 1Foto:Tviter/Predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Slovenije Damjana Berganta, Poljske Rafala Perla i Kambodže Vuta Tana, poželevši im dobrodošlicu, saopšteno je iz predsedništva.

Vučić je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije rekao da je dosad „dat značajan podsticaj bilateralnim odnosima“, da su intenzivirani politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije, uz nadu za povećanje investicija sa obe strane i trgovinske razmene.

On je istakao važnost snažnog angažmana Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru procesa Brdo-Brioni i Berlinskog procesa, čime se daje doprinos stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu,što je i prioritet Srbije.

Vučić je zahvalio za podršku Slovenije evropskom putu Srbije, koja se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima, a ambasador Bergant je rekao da će Slovenija nastaviti tu podršku i da će proširenje članstva EU biti medju prioritetima predsedavanja Slovenije EU u drugoj polovini sledeće godine.

U saopštenju o sastanku sa ambasadorom Poljske navodi se da je Vučić preneo ambasadoru Perlu da će imati njegovu punu podršku na jačanju veza dve zemlje i otvaranju novih područja saradnje i pozvao predsednika Poljske da poseti Srbiju.

Vučić je zahvalio zna podršku Poljske evropskom putu Srbije, kao i na pomoći tokom pandemije korona virusa.

Ambasador Perl je rekao da će Poljska nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije, istakavši takođe značaj saradnje Srbije sa Višegradskom grupom, kojoj Poljska trenutno predsedava, dodaje se u saopštenju.

 

Predsednik Srbije primio je i akreditivno pismo ambasadora Kambodže Vute Tana i izrazio zadovoljstvo što ta zemlja posle tri decenije ponovo otvara ambasadu u Beogradu.

Vučić je izrazio uverenje da će Kambodža i Srbija unaprediti politički dijalog i saradnju.

On je izrazio zahvalnost zbog toga što Kambodža poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i poručio da Kambodža može da računa na Srbiju.

Vučić i Tan su konstatovali da postoje mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda Srbije u Kambodžu, kao i za saradnju u oblasti infrastrukture, nauke i tehnologije, obrazovanja i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari