Danas je PREOBRAŽENJE

Lokalne vesti - Sreda 19.08.2020 - 10:26

Vranje - Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

U crkvi se na Preobraženje osvećuje grožđe i deli narodu FOTO: SPC U crkvi se na Preobraženje osvećuje grožđe i deli narodu FOTO: SPC
Praznik Preobraženja Gospodnjeg u pravoslavlju se ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.
 
U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.
 
Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.
 
"Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu", piše u verskim knjigama.
 
Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina.
 
Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: