19. avgust  2020. 06.27  →  16.47 | Izvor: RTS, Tanjug, RTV

AKTUELNO: Potvrđeno novih 158 slučajeva, preminule tri osobe

NOVI SAD -

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 158 slučajeva virusa kovid-19, čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije premašio 30.000 i sada je 30.048.

 

Kako je objavljeno na sajtu covid-19.rs preminule su tri osobe, ukupno 684.

U istom periodu, testirano je 10.571 osoba, ukupno 831.677 koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Broj osoba na respiratorima počeo je da opada i sada se na njima nalazi 57 osoba, sedam manje nego prethodnog dana.

Ministar Zlatibor Lončar je rekao da će, ako nastavi da pada broj zaraženih, sledeće iz kovid sistema izaći Medicina rada i bolnica u Mladenovcu.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju mera - nose maske, održavaju distancu, održavaju higijenu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji.

Naglasio je da je važno rizike svesti na najmanju meru i dao objašnjenje kakve maske deca treba da nose.

16.47 - Šumadijski okrug: Jedan novozaraženi iz Topole

U Šumadijskom okrugu, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Kraguj", registrovan je jedan novi pozitivan slučaj i to u Topoli.

U drugim opštinama tog okruga, Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću, Batočini i Lapovu, nema novoregistrovanih pozitivnih na virus korona.

Od početka epidemije, kako je saopštio direktor Instituta Dragan Vasiljević, u Šumadijskom okrugu registrovano je 2.344 zaraženih virusom korona, od čega samo u Kragujevcu 1.815 i to do 16. maja 68, a od tada do dana 1.747.

15.20 - U bolnici "Studenica" jedan pacijent na respiratoru

Prema poslednjim podacima, u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu hospitalizovano je 20 pacijenata.

U toku jučerašnjeg dana dve osobe su otpuštene, a u bolnicu je primljena jedna osoba.

15.16 - U Zlatiborskom okrugu još tri osobe pozitivne na Covid -19

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, na području Zlatiborskog okruga registrovano je još tri slučaja pozitivna na virus korona.

Kako je saopšteno iz Zavoda, novozaraženi su po jedan iz Arilja, Bajine Bašte i Priboja.

Od početka epidemije do danas virus korona je, na teritoriji tog okruga, ukupno potvrđen kod 2.451 osobe.

14.32 - Čačak: Za desetak dana bolnica u redovnom režimu rada

Trenutna epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga znatno je povoljnija nego prethodnih nedelja, ocenio je danas rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa Mihailo Luković dodajući da očekuju da će za desetak dana biti moguće bolnicu u potpunosti vratiti u non kovid sistem.

Dr Luković je za Tanjug naveo da je trenutno hospitalizovano 36 pacijenata u bolnici i podsetio da je u jednom trenutku broj pacijenata bio i 185.

12.34 - Đerlek: Statistički podaci pokazuju da smo postigli uspeh

U regionalnom kovid centru Opšte bolnice u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 11 pacijenata, saopštio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je dodao da očekuje da će do kraja ove, najkasnije početka sledeće sedmice bolnica, osim odeljenja određenih za kovid, preći u non kovid sistem.

11.40 - Smanjen broj pregleda i hospitalizovanih pacijenata u Užicu

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hopsitalizovano 62 pacijenta, od kojih je kod 58 laboratorijski potvrđen virus korona, izjavila je danas za Tanjug direktorka bolnice Jelena Raković Radivojević, uz ocenu da je situacija bolja, ali da oprez i dalje mora postojati.

11.34 - Tiodorović: Na putu smo da se potpuno smanji broj obolelih

Za oko 15 dana ćemo moći da kažemo da li je situacija sa epidemijom pod kontrolom, izjavio je jutros epidemiolog Branislav Tiodorović.

Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je takva da smo na dobrom putu da dođemo do možda još boljih rezultata, rekao je gostujući na Pinku član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš.

"Na putu smo da se potpuno smanji broj obolelih i što je važnije preminulih i onda ćemo imati uslove da kažemo da ćemo ući u jedan 'miran period'", rekao je Tiodorović.

10.44 - U kovid bolnicama u Vranju sve manje pacijenata

U četiri kovid bolnice u Vranju trenutno je hospitalizovano 45 pacijenata, od kojih je kod 13 laboratorijski potvrđen virus korona, što je manje u odnosu na jučerašnji dan kada je u bolnici bilo 49 pacijenata, od kojih je kod 21 potvrđen virus Kovid 19, podaci su gradskog Štaba za vanredne situacije.

Kako su naveli na sajtu Grada Vranja, među hospitalizovanim nema dece, a sada je u kovid bolnicama slobodno 170 kreveta.

07.32 - Kon: Ukidaćemo mere tek kad danima bude manje od 100 obolelih

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je rano govoriti o ublažavanju mera uvedenih u borbi protiv korona virusa.

Kon je za Blic istakao da će sa ukidanjem mera moći da se počne tek kada broj novozaraženih bude znatno i stabilno ispod 100.

On je naveo da će se tek raspravljati o popuštanju mera i dodao da smatra da je sada važnije da počne održavanje kulturnih događaja, iako, kako je rekao, postoje argumenti da se pre toga produži radno vreme kafića, što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tagovi