Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Severnom Makedonijom

Srbija je na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa počela da postavlja žičanu ogradu, koja treba da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u lokalnoj samoupravi u Preševu.
Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Severnom Makedonijom
Foto: Pixabay
Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo na jugu Srbije rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom unijom (EU).
 
"Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom", rekao je Arifi.
 
 
Gledano sa tog aspekta, smatra on, ograda indirektno doprinosi procesu evrointegracija, ali uz potpuno razumevanje i uvažavanje političkih okolnosti.
 
"Lično, imam ozbiljnih rezervi prema takvom tretmanu izbeglica", kaže Arifi.
 
Iz Evropske komisije nisu odgovorili na pitanje RSE da li su upoznati ili konsultovani sa podizanjem orgade između Srbije i Severne Makedonije.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prema tvrdnjama RSE, ni posle nekoliko upita nije odgovorilo na pitanja o podizanju ograde.
 
Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti, kojom migranti i izbeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU. Prema poslednje dostupnim podacima, koje je Komesarijat za izbeglice Srbije objavio 20. juna, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica, prenosi RSE.
  • zunzara

    19.08.2020 20:15
    Nekako nisam siguran
    da li se radi o tome da se sprerči ulazak imigranata ili opšta bežanija najesen kada počne da nas spasava nova vlada. Deo posla su im već obavili Mađari jer su podigli ogradu, još da puste krokodile u Drinu i eto nam "zlatnog doba".
  • euan g mackie

    19.08.2020 08:08
    Da li to znaci da ce se ovdasnji kvalitet zivota sada popraviti?
  • Syrian refugee

    19.08.2020 07:40
    Kasno ste se setili..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija