Amerika, Tramp i Mišel Obama: Bivša prva dama udarila na predsednika

Supruga Baraka Obame nazvala je sadašnjeg predsednika pogrešnim čovekom za taj položaj.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 18.08.2020.

17:54

Amerika, Tramp i Mišel Obama: Bivša prva dama udarila na predsednika
Barak i Mišel Obama/BBC

Mišel Obama oštro je kritikovala američkog predsednika Donalda Trampa na konvenciji tokom koje će demokrate zvanično imenovati Džoa Bajdena kao kandidata za Belu kuću.

"Donald Tramp je pogrešan predsednik za našu zemlju", izjavila je bivša američka Prva dama u snimljenoj poruci emitovanoj na konvenciji Demokratske stranke.

Nezadovoljni članovi Trampove Republikanske stranke takođe su se ostrvili na njega na konferenciji demokrata.

Predsednički izbori u Americi će biti održani 3. novembra.

Zbog pandemije korona virusa, demokrate su odustale od planova za masovnu proslavu sa puštanjem balona sa plafona i ostalom političkom pompom u Milvokiju, u saveznoj državi Viskonsin.

Ali ostaje nejasno da li unapred snimljeni govori bez publike uživo mogu da probude isti entuzijazam kao okupljanja stranačkih sledbenika pre pandemije.

Republikanci će se suočiti sa istim izazovom dok budu izlagali argumente u prilog tome da aktuelni predsednik ostane u Beloj kući još četiri godine, na drastično umanjenoj konvenciji naredne nedelje. Administracija predsednika Trampa vodi trgovinski rat sa Kinom:

Šta je rekla Mišel Obama?

Obama, koja je obraćanje snimila pre nego što je Bajden saopštio pre šest dana da će njegov kandidat za potpredsednika biti senatorka Kamala Haris, žestoko je napala Trampa.

"Vi prosto ne možete da radite na tom položaju 'na fol'", rekla je ona u zaključnom govoru prve večeri konvencije u ponedeljak.

Dodala je da je američka privreda "u rasulu" zbog virusa čiji je značaj Tramp predugo umanjivao.

"Navođenje očigledne činjenice da su životi crnaca važni i dalje nailazi na podsmeh najvišeg zvaničnika ove države", nastavila je Mišel Obama.

"Kad god se okrenemo ovoj Beloj kući u potrazi za vođstvom, utehom ili bilo kakvim prividom stabilnosti, umesto toga dobijamo haos, razdor i potpuno odsustvo saosećanja".

Ona je rekla da je ono što se dešavalo poslednje četiri godine tokom Trampovog mandata bilo veoma teško objasniti američkoj deci.

"Deca vide naše lidere kako etiketiraju sugrađane kao državne neprijatelje, dok ohrabruju belačke suprematiste koji vitlaju bakljama", kazala je.

"Ona užasnuto gledaju kako se deca silom odvajaju od porodica i bacaju u kaveze, dok se suzavac i gumeni meci koriste na mirnim protestima da bi predsednik mogao na miru da se fotografiše".

Obama je dodala da je Tramp imao "više nego dovoljno vremena" da dokaže da može da obavlja dužnost predsednika, "ali taj posao je iznad njegovih mogućnosti."

"On prosto ne može da bude onaj ko nam je potreban".

Ona je opisala Bajdena kao "istinski pristojnog čoveka", ističući iskustvo koje je demokratski kandidat za Belu kuću stekao pod njenim mužem, predsednikom Barakom Obamom.

"Moramo da glasamo za Džoa Bajdena kao da nam životi od toga zavise", rekla je ona, noseći ogrlicu na kojoj je pisalo: "Glasaj". Emotivna snaga

Entoni Zurker, dopisnik BBC za Severnu Ameriku

Mnogo je političara govorilo u kameru tokom virtuelne demokratske konvencije u ponedeljak uveče. Međutim, jedini govornik koji je imao emotivnu snagu bila je Mišel Obama.

Istina je, rekla je ona, da Donald Tramp "prosto ne ume da bude ono što nam je potrebno".

"Tako je kako je", rekla je ona, upotrebivši iste reči koje je predsednik koristio nedavno kad je opisivao broj smrtnih slučajeva od korona virusa - udarac jednako suptilan kao što je i razoran.

Ona nije pokušala da nagovori republikance da promene stranu. To je bio posao Džona Kejsika.

Ona nije pokušala da navede levičarski nastrojene progresivce da stanu uz Bajdena. To je uradio Berni Sanders.

Obama se obraćala odanim demokratama, od kojih su neki možda ostali kod kuće ili glasali za treću stranu 2016. godine, a od kojih su neki ove godine možda obeshrabreni ili uplašeni.

Njen cilj bio je da predoči svu ozbiljnost situacije i da ih pozove na delanje.

Šta se još desilo u ponedeljak?

Donald Tramp/BBC
Prve večeri konvencije, bivša glumica iz serije "Očajne domaćice" Eva Longorija vodila je dvočasovni program koji su organizatori nazvali "Mi, narod".

Džon Kejsik, bivši guverner iz Ohaja, koji se kandidovao protiv Trampa 2016. godine, snimio je poruku u kojoj je pozvao Amerikance da uskrate predsedniku drugi mandat na tom položaju.

Kejsik je podržao Bajdena rekavši: "Svi možemo da vidimo šta se dešava u našoj zemlji danas i sva pitanja sa kojima se suočavamo, a nijedna osoba ili stranka nema sve odgovore".

"Ali znamo da možemo bolje od ovoga što vidimo danas, to je sigurno".

Berni Sanders, levičarski senator iz Vermonta koji je bio Bajdenov najžešći konkurent tokom izbora u Demokratskoj stranci za protivkandidata Trampu, takođe je snimio poruku.

"Prijatelji, poručujem vama i svima koji su podržali neke druge kandidate na ovom stranačkim izborima i onima koji su možda glasali za Donalda Trampa na prošlim izborima: ovde je u pitanju budućnost naše demokratije. Ovde je u pitanju budućnost naše privrede. Ovde je u pitanju budućnost naše planete", rekao je.

"Neron je svirao muziku dok je Rim goreo - Tramp igra golf", dodao je.

Osim Kejsika, tri republikanke visokog profila snimile su poruke za uvodno veče konvencije: poslovna žena iz Kalifornije Meg Vitman, bivša guvernerka Nju Džersija Kristin Vitman i bivša njujorška kongresmenka Suzan Molinari.

Iako je njihovo učešće omogućilo Bajdenovom timu da tvrdi da je stvorio široku koaliciju, neke demokrate su se žalile da su republikanci zauzeli dragoceno vreme koje su bolje mogli da iskoriste progresivni govornici ili manje poznate političke zvezde u usponu.

Ali Sedrik Ričmond, kongresmen iz Luizijane i ko-predsedavajući Bajdenove kampanje, odbacio je tu ideju.

"Nemojte zaboraviti da je večerašnja tema: 'Mi, narod', a ne: 'Mi, demokrate'", rekao je.

Tokom uvodne večeri puštane su i ranije snimljene poruke običnih Amerikanaca, uključujući Trampove glasače koji su se pokajali i ženu koja je za smrt oca od Kovida-19 okrivila predsednika.

Kako je uzvratio predsednik Tramp?

Govoreći za BBC u avionu "Er Fors jedan" dok se vraćao sa puta do "kolebljivih država", Minesote i Viskonsina, Tramp se ostrvio na Kejsika.

"On je bio gubitnik kao republikanac, biće gubitnik i kao demokrata", rekao je predsednik u ponedeljak.

"Taj tip je bio ogroman gubitnik kao republikanac".

Tokom govora u okviru kampanje ranije tog dana u Mankatu, u Minesoti, Tramp je upozorio da će, ako Bajden pobedi u novembru, mediji izgubiti publiku.

"Niko neće želeti da izveštava o 'Uspavanom Džou'", rekao je Tramp.

"Završićemo u jednoj veoma dosadnoj socijalističkoj zemlji koja ide pravo u pakao".

Tramp je u ponedeljak potvrdio i da će prihvatiti republikansku nominaciju za drugi mandat tokom govora uživo iz Bele kuće sledeće nedelje.

Njegove planove su kritikovale demokrate, pa čak i neke kolege republikanci.

Kako će se odvijati ostatak Demokratske konvencije?

Četiri noći slavlja kulminiraće Bajdenovim govorom u četvrtak u uglavnom praznoj svečanoj dvorani u njegovoj rodnoj državi Delaver.

U sredu će njegova kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris, ćerka imigranata iz Indije i Jamajke, prihvatiti nominaciju kao prva žena obojene kože koja se kandiduje za potpredsednicu na izbornoj listi jedne od najvećih stranaka.

U sredu će govoriti i bivši predsednik Obama, demokratska predsednička kandidatkinja iz 2016. godine Hilari Klinton i jedna od Bajdenovih bivših rivalki Elizabet Voren.

U utorak će govoriti bivši predsednik Bil Klinton i kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: