18. avgust  2020. 12.17  | Izvor: RTV (Ivana Kamenarac)

Rektor Novosadskog univerziteta: Razočarani smo ovogodišnjim plasmanom na Šangajskoj listi

NOVI SAD -

Novosadski Univerzitet nije više među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu, a rektor Prof. Dr Dejan Jakšić kaže da pad sa liste nije posledica pada kvaliteta, naprotiv. Novosadski univerzitet je za poslednjih godinu dana značajno napredovao ali su drugi napredovali više i brže.

 

"Na Univerzitetu u Novom Sadu smo razočarani ovogodišnjim plasmanom na Šangajskoj listi jer smo imali razloga za optimizam. Prema javno dostupnim bazama Web of Science, Univerzitet u Novom Sadu u prethodnih pet godina beleži konstantan porast broja objavljenih radova u prestižnim naučnim časopisima. U 2019. godini se broj radova povećao u odnosu na 2018. godinu za 11 odsto. Dodao bih da po prvi put imamo rad jednog profesora sa Univerziteta u Novom Sadu koji je objavljen u naučnom časopisu Nature koji se posebno vrednuje prilikom rangiranja na Šangajskoj listi. Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno ni za zadržavanje postojeće pozicije. To znači da Univerzitet u Novom Sadu napreduje, ali da drugi napreduju brže od nas što za rezultat ima pad pozicije Univerziteta u Novom Sadu na Šangajskoj listi", rekao je za Radio-televiziju Vojvodine rektor Univerziteta Prof. Dr Dejan Jakšić

novosadski univerzitet rektorat

Podsetimo, Novosadski univerzitet je prethodne dve godine zauzimao poziciju između 901 i 1.000 mesta, a prvi put se na listi pojavio 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo 2 odsto univerziteta u svetu. Rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Tagovi
Broj komentara: 4

MP  18. 08. 2020. | 13:15
Nema opravdanja za ispadanje UNS sa Šangajske liste. Rektor izjavi da UNS u padanju napreduje što bi razumeo jedino Albert Ajnštajn. Sve je relativno ali Univerzitet u Novom Sadu apsolutno gubi korak. Štancovanje "praznih" doktorata, nepotizam, tezgarenje profesorsko i druge manjkavosti treba hitno otklanjati.
dd  18. 08. 2020. | 14:27
У Канади и УСА заокружују тачан одговор. Из мог искуства отворено твдим да је моја Ел.техничка школа у Суботици јача од њиховог колеџа бар пет пута тј. по њиховим законима о људским правима већина професора бих завршило у затвору да предају на начин као у Србији, генерација 1996-2000. Али они су богати и њихово је најбоље. Студенти који у завршној години не знају да напишу једначину првог Кирхофовог закона у облику суме. Та листа је чиста политика, али ЧИСТА.
MP  18. 08. 2020. | 17:36
Rektor reče da je UNS u poslednjih godinu dana značajno napredovao ali i da je samoJEDAN profesor objavio rad u vrhunskom časopisu. To, očigledno, nije pohvalno za UNS kojeg treba "izlečiti" od hiperprodukcije praznih doktorata, preteranog tezgarenja profesorskog, nepotizma u izboru kadrova i još koječega negativnog.
Jana  19. 08. 2020. | 09:38
Pre desetak godina je Pravni fakultet UNS upisivalo po 900 studenata po generaciji. Ove godine je upisano 260. Nikoga nije briga zasto je to tako.