Kosovski ministar zdravlja najavljuje nove mere prevencije korone 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je danas da je na sastanku Odbora za upravljanje pandemijom korone i predstavnika vlade analizirana trenutna situacija i identifikovani su predstojeći izazovi, a najavio je preduzimanje novih mera.

„Pojasnio sam da su neke mere koje je Vlada preduzela počele da daju prve efekte. Moramo nastaviti da povećavamo dinamiku, kako bismo zadržali i primenjivali mere na snazi, usled čega se smanjuje broj oboljelih od infekcije“, napisao je Zemaj na Fejsbuku.

Dodao je da su povećani bolnički kapaciteti, kao i broj zdravstvenih radnika koji pomažu kolegama, od kojih su neki bili pogođeni infekcijom.

Najavio je da će u saradnji sa kabinetom premijera Abdulaha Hotija preporučiti neke nove mere koje bi trebalo da usvoji Vlada Kosova.

Kako je naveo, to su „između ostalog, mere koje bi trebalo da budu uporedive sa drugim zemljama“.

„Tržni centri za hranu i neprehrambene proizvode treba obavezno da imaju zaposlenog koji ne dozvoljava ulazak potrošača bez maski, u centre za trgovinu prehrambenom robom ne sme da se dozvoli ulazak potrošača bez kolica (jer sama stvaraju udaljenost između ljudi), gastronomski prostori dužni su ograničiti broj stolova za usluživanje“, napisao je Zemaj.

Objasnio je da je Ministarstvo zdravlja u postupku davanja dozvola privatnim zdravstvenim ustanovama da rade testove za kovid-19 i od 57 licenciranih ustanova do sada, većina njih je započela serološka ispitivanja, dok su dve institucije dobile pravo na molekularno testiranje ili PCR, kao što je inače poznato.

Ovaj proces će smanjiti pritisak na Nacionalni institut za javno zdavlje Kosova (NIJZK), koji svakodnevno radi molekularna ispitivanja, kazao je kosovski ministar zdravlja.

„Sada kada ulazimo u novu fazu, uoči početka nove školske godine i uoči jesenje sezone kada moramo biti spremni za sezonski grip, kao dodatnu komponentu koja je izazov za naš rad i situaciju sa koronom, koordinacija i komunikacija unutar institucija treba da bude na višem nivou“, rekao je Zemaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari