Mitropolija crnogorsko-primorska reaguje na saopštenje NKT

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocenila je današnju konstataciju Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti Crne Gore (NKT) da su "nedozvoljena okupljanja u organizaciji SPC najveća pretnja za zdravlje i živote" kao neopravdan i bezobziran napad na Crkvu. Dodaje se i da je time to telo vlade "dokrajčilo i poslednje ostatke svog ugleda".

Mitropolija naglašava da je ona, kao i ostale pravoslavne eparhije u Crnoj Gori svoje, inače mnogobrojne aktivnosti (kako po raznovrsnosti, tako i po broju ljudi koje okupljaju), svela ispod svakog minimuma.

"Ako je ovo telo, sada već izvesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se poslednjih sedmica odvijaju, kao odblesak i svojevrstan nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi veroispovesti, onda adresa nisu institucije Srpske Pravoslavne Crkve", kaže se u saopštenju MCP.

"Dame i gospodo, potpisnici poslednjeg beskrupuloznog i bespotrebnog ataka na Crkvu Božiju, otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam - nego puna istina. Kad je Crkva organizator to se uvek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno (gde bi nam bio kraj da su u svemu tako prilježni), procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta," saopštila je Mitrpopolija.

NKT je danas konstatovao da su "nedozvoljena okupljanja u organizaciji SPC najveća pretnja za zdravlje i živote".

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво