Ostalo

Sme�no

Trufle od čokolade, espreso kafe i lešnika! (RECEPT)

Da li im možete odoleti?! Sa najboljim sastojcima i uz malo veštine mogu da se naprave čokoladni slatkiši koji se tope u ustima. Trufle od čokolade, espreso kafe i lešnika!

Trufle od čokolade, espreso kafe i lešnika! (RECEPT) Screenshoot/Instagram





Prema legendi, čokoladni tartuf (truffle) je nastao u kuhinji francuskog kuvara Augusta Eskofijera tokom 1920-ih. Dok je jedan od njegovih pomoćnika pokušavao da napravi kolače, slučajno je sipao topli krem u činiju sa komadićima čokolade. Kada su se čokolada i kremasta smesa ohladili, kuvar je otkrio da od čokoladne paste rukama može da formira čokoladne loptice. Nakon što je uvaljao novu kreaciju u kakao prah, prepoznao je sličnosti sa luksuznim tartufima.



Potrebno:

400g naseckane kvalitetne crne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
⅔ šolje (160ml) punomasne pavlake
1½ supena kašika epsreso kafe
¼ šolje lešnika, pečenih, oljuštenih, sitno naseckanih
kvalitetan kakao u prahu za posipanje (po želji)
malo soli


 

Ukusne mekike, bez kvasca, bez čekanja da testo raste! (RECEPT)









Priprema:

Staviti pavlaku u šerpu i prokuvati na srednjoj vatri. Skinuti sa vatre i sipati pavlaku u veliku šerpu sa čokoladom i mešati metalnom kašikom da se čokolada otopi. Zatim umešati kafu.

Prekriti providnom folijom i ostaviti da se slegne 3 do 4 sata ili dok ne očvrsne.

U velikom plitkom plehu pomešati izlomljene lešnike, kakao u prahu i malo soli. Koristeći supenu kašiku ili kašiku za sladoled, izvaditi kugle čvrste čokoladne smese i uvaljati ih u smesu sa kakaoom i lešnicima.

Složiti trufle na pripremljenu tacnu. Servirati sa espresom kao desert, posle večere.

Trufle se mogu čuvati u hermetičkoj posudi u frižideru do 3 dana.


Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24kitchen.rs

Povezane vesti:


>