');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

DA LI JE SRBIJI POTREBNA KONCENTRACIONA VLADA? Evo šta o tome misle čelnici stranaka i ko bi u njoj hteo da UČESTVUJE

Da li bi nova koncentraciona vlada bila efikasnija od većinske vlade u borbi protiv novog talasa Kovid-19 na jesen, ali i u rešavanju kosovskog problema i ekonomske krize – glavno je pitanje na kome će se doneti odluka da li će u novoj vlasti učestvovati sve parlamentarne stranke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sednica, Vlade Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Sednica, Vlade

Mogućnost formiranja koncentracione vlade kao jedno od dva rešenja za novu vladu najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je, ipak, rekao da je bliži prvoj opciji, to jest vladi SNS-a sa još jednom parlamentarnom strankom, ali da će još meriti u SNS-u. Vučić nije hteo da precizira s kojom bi partijom SNS pravio prostu koaliciju i novu vladu. Podsećanja radi, ove nedelje Vučiću predstoji još jedna serija sastanaka sa predstavnicima svih sedam parlamentarnih stranaka nakon koje bi trebalo da bude poznato ko će formirati novu vladu.

Koncentraciona Vlada bi sigurno donela vanredne parlamentarne izbore 2022. godine
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Koncentraciona Vlada bi sigurno donela vanredne parlamentarne izbore 2022. godine

Predsednik Srbije je objasnio i zbog čega bi eventualno bila moguća koncentraciona vlada.

- Upravo zbog ove situacije o kojoj govorim i talasa korone na jesen, i situacije oko Kosova i Metohije, neophodnosti da izađemo iz svetske ekonomske krize u kojoj je Srbija nešto manje pogođena, postoji jedan drugi koncept, a to je da kažemo: za godinu i po dana da idemo na parlamentarne izbore i da to bude neka vrsta koncentracione vlade - rekao je Vučić.

Koliko je realna koncentraciona vlada pogotovo što nijedna parlamentarna stranka nije izričito protiv te opcije i kakva bi uloga takve vlade bila? Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović ističe za "Blic" da je koncentraciona vlada logična opcija kada se pogledaju rezultati izbora.

- U novom parlamentu ne postoji čvrsta opozicija. I Vučić zna da bi formiranjem proste koalicije u Vladi stvorio veštačku opoziciju u parlamentu. Zašto bi to radio? Zašto im ne bi pružio šansu u vlasti? Po meni je to bolje i logično rešenje za novu vladu jer će doneti neophodno jedinstvo pred velike izazove kakvi su svakako pregovori o Kosovu i Metohiji i borba sa izlaskom iz ekonomske krize zbog pandemije Kovid-19 – naglašava Lacmanović.

Pročitajte još

Bez obzira na to u kojoj formi bila, nova vlada neće trajati duže od godinu i po dana, smatra naš sagovornik.

- Uveren sam da nas na proleće 2022. godine čekaju sveopšti izbori, što bi po meni bio prirodan sled događaja. Kada je reč o borbi protiv Kovid-19, mislim da je pandemija korone još veći ekonomski nego zdravstveni problem. Vučić kaže da ćemo se sa ekonomskom krizom bolje izboriti nego države u regionu, pa čak i Evropskoj uniji. Treba, ipak, imati u vidu da EU šalje zemljama članicama hiljade miliona evra pomoći. Svakako će i kod nas biti pogođeni određeni segmenti. Tu, pre svega, mislim na privatni sektor koji će trpeti veliki pritisak, dok će plate i penzije u javnom sektoru ostati stabilne – ocenjuje Lacmanović.

Programski direktor "Demostata" Zoran Panović tvrdi da je koncentraciona vlada eufemizam za tehničku vladu.

- Činjenica je da Srbija ima parlament bez opozicije koji ne može da obezbedi ni fasadu demokratije. Zbog toga je Vučiću sve više neprijatno pred Zapadom i to pitanje će vremenom postati sve urgentnije. Biće potrebno vremena da se takve Skupštine kurtališemo i zato očekujem sveopšte izbore 2022. godine kako bismo izbegli beloruski scenario na predsedničkim izborima. Ne zato što Vučić ne bi pobedio na tim izborima, nego kako bi se rešila vaninstituacionalna kritična situacija – podvlači Panović.

Pročitajte još

Koncentraciona vlada nema kredibilitet da donosi važne odluke, smatra naš sagovornik.

- Takva tehnička vlada ne bi mogla da donese legitimne odluke ni u vezi sa Kosovom i Metohijom ni u vezi sa Ustavom. Promena Ustava sa takvom vladom bi bacila senku na taj najviši pravni akt. Nama je potrebna normalnija Skupština, odnosno pravi izbori za ustavotvornu skupštinu. Mislim da Vučić želi da se sa promenom Ustava vrati kancelarskom tipu vlasti, odnosno da se predsednik bira u parlamentu, a da on bude premijer – zaključuje Panović.

Da li biste učestvovali u koncentracionoj vladi?

SPS: Naravno, Vučić i SNS odlučuju

Predsednik SPS Ivica Dačić ističe za "Blic" da se socijalisti neće dvoumiti ukoliko budu imali prilike da učestvuju u koncentracionoj vladi.

- Naravno da bih učestvovao jer bi motiv za tako nešto bila težina svih izazova pred kojima se Srbija nalazi – kaže Dačić.

Ivica Dačić
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Ivica Dačić

Potpresednik SPS-a Đorđe Milićević naglašava za "Blic" da će odluku o tome kako će biti koncipirana vlada doneti pobednik ovih izbora Aleksandar Vučić i SNS.

- Ubeđen sam da će doneti odluku koja će biti u najboljem interesu građana Srbije. Što se tiče SPS-a, stav predsednika stranke Ivice Dačića i SPS je potpuno jasan, mi svakako izražavamo spremnost da pomognemo državnom jedinstvu – apostrofira Milićević.

Šapić: Oglasiću se kad bude doneta odluka

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić nije želeo mnogo da komentariše mogućnost da se njegov savez nađe u koncentracionoj vladi.

Aleksandar Šapić
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Aleksandar Šapić

- Sve što sam imao da kažem na temu našeg eventualnog učešća u budućoj vladi, rekao sam pre par nedelja. Ne volim da se ponavljam ili dajem iste izjave, samo da bih bio u javnosti ili vršio bilo koju vrstu javnog pritiska. U skladu sa tim, oglasiću se ponovo onog momenta kad se razgovori završe i bude se znalo ko će činiti sledeću vladu. Do tada, ne bih ništa komentarisao – rekao je za "Blic" Šapić.

Pastor: Ne vidim potrebu za tim

Lider SVM naglasio je za "Blic" da koncentraciona vlada po definicija pojma znači da u njoj učestvuju svi i da ne može da se ne uđe u tu vladu jer inače nije koncentraciona.

Ištvan Pastor
Foto: Jaroslav Pap / Tanjug
Ištvan Pastor

- To je osnovni stav, a sve što se tiče detalja o njima ćemo razgovarati kada se dođe do tog momenta. Ako se radi koncentraciona vlada, onda ćemo i mi sigurno biti deo koncentracije. Mislim da je to jedna od mogućih opcija, ali ja u ovom momentu ne vidim nikakav poseban razlog koji obično postoji kada se opredeljuje za stvaranje takve vlade. Potpuno su čisti politički odnosi na političkoj sceni - kaže Ištvan Pastor.

Zukorlić: Koliko je ozbiljna ta vlada?

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić kaže za "Blic" da ta stranka, prvo, želi da se uveri "koliko je koncentraciona vlada zaista želja SNS-a ili je to unutarpolitička ili unutarstranačka potreba".

Muamer Zukorlić
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Muamer Zukorlić

- Mislim da svaka vlada mora biti spremna da opstane ceo mandat. Ako se oroči na godinu i po dana, to je već signal slabosti. Zato mislim da ta vlada mora da planira opstanak pun mandat. Mi želimo da budemo ozbiljan konstitutivan član te vlade ukoliko se dogovorimo u vezi sa određenim načelima i kadrovskim rešenjima. U suprotnom bićemo jednako ozbiljna opozicija u Skupštini – ističe Zukorlić.

BONUS VIDEO: Poslanici položili zakletvu, konstituisana skupština