Kon: Nije mi najjasnije

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je njegova tvrdnja o maskama za decu u školama pogrešno protumačena i da mu nije jasno zašto se u javnosti digla tolika bura.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 17.08.2020.

20:05

Kon: Nije mi najjasnije
Foto: B92, arhiva

"Nikada nisam rekao da će učenici morati da nose isključivo troslojne maske. Najvažnije je da se ništa nije promenilo od konferencije, koja je održana 11. avgusta, kada je jasno rečeno da deca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene", rekao je Kon za Blic.

Kako kaže, njegova tvrdnja bila je pogrešno protumačena, te mu nije najjasnije zbog čega se u javnosti digla tolika bura.

"Video sam da su reakcije bile burne, čini mi se i orkestrirane. I ja sam posle pogledao i ono što sam rekao moglo je biti izvučeno iz konteksta. Troslojne maske pomenuo sam zato što me je direktorka Republičke zdravstvene inspekcije zamolila da skrenemo pažnju građanima da su ove maske najefikasnije", navodi Kon.

Dr Kon je sada objasnio da su troslojne maske najefikasnije kada je u pitanju nivo zaštite, ali da se ona može postići i korišćenjem ostalih vrsta maski.

"Najbolje su troslojne maske, one imaju dva platnena sloja i međusloj - šifon. Ali jednoslojne maske takođe štite decu i sa njima se postiže željeni efekat. Učenici dolaze u školu ni ne znajući da su zaraženi, a mogu da zaraze i druge. Zato moraju da nose maske", navodi dr Kon.

Podsetimo, Kon je za juče rekao:

"Treba naglasiti da te maske treba da budu troslojne, znači ne jednoslojne platnene, nego troslojne platnene. Važno je to, to nije svejedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: