Nezavisni stav

Mogu li stanovi koštati manje

Prije pandemije, suvim zlatom se u Banjaluci nije mogao kupiti gotov stan u novogradnji. Kupci su, uglavnom, davali novac unaprijed, a investitori tim parama podizali zgrade.

Onda je virus korona počeo da zatvara firme, radna mjesta, granične prelaze... I gotovo potpuno paralisao tržište nekretninama.

Nije pala samo prodaja, već i cijena kupljenih stanova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kvadrat stana prodatog u najvećem gradu Srpske od aprila do juna 2020. koštao je 1.956, a lani u istom periodu 2.367 KM.

Pitaju se, stoga, građani da li je ovakav pad dokaz da stanovi u Banjaluci mogu koštati manje?

Vjerovatno, ali to diktira odnos ponude i potražnje. I sve dok u gradu na Vrbasu bude postojalo ogromno interesovanje za stanovima, ne treba  da se nadamo da ćemo ih kupovati po nižim cijenama.

Zašto bi investitor spustio kvadrat na, recimo, 1.500 maraka, kada je, primjera radi, naš čovjek iz inostranstva spreman da iskešira 2.000 KM? Jer, jednostavno, takvog smo mentaliteta, ulaganje u nekretnine posmatramo kao sigurniji način štednje.

U poslovnoj zajednici tvrde da se prodaja nekretnina vratila u trendove prije pojave pandemije, a da su kupci kako građani koji žive u Srpskoj, tako i oni koji su izvan njenih granica.

Dakle, samo je jedno sigurno - investitori će se brzo oporaviti. A onima koji su godinama bez krova nad glavnom, preostale su samo dvije mogućnosti, ili da do daljeg plaćaju kirije, ili da podignu kredit i vraćaju ga decenijama po visokim kamatnim stopama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije