Kladovo dobija novu toplanu na biomasu 1foto:Montaža kotlova u toplani "Pemci 1", fotografija TV Kladovo

Kladovo će se u skorije vreme pridružiti naseljima u kojima se za daljinsko grejanje koristi biomasa.

U naselju Pemci „raste“ nova toplana, kapitalna investicije opštine Kladovo  koju finansira Кancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Posao vredan 415 miliona dinara bez PDV-a, od projektovanja, izgradnje, nabavke opreme do montaže, sprovodi grupa ponuđača u konzorcijumu, među kojima je i poznata austrijska firma za proizvodnju kotlovskih postrojenja „Polytechnik“ . Nosilac posla je firma „Termomont“ d.o.o. iz Beograda, navode u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi.

Po završetku obnove OŠ „Vuk Кaradžić“ u Кladovu, Opština Kladovo je sa Кancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije nastavila realizaciju prioritetnih projekata vezanih za poboljšanje standarda lokalnog stanovništva.

Toplana na drvnu sečku „Pemci 1“ snage 2 x 3,0 MW gradi se u severozapadnom delu Кladova, na parceli površine 5941m2. U obodnom delu parcele rade se interne saobraćajnice (dvosmerna saobraćajnica i protivpožarni put), a u središnjem delu biće smeštena zgrada toplane, sa dnevnim skladištem sečke, dimnjacima i filtrima za prečišćavanje dimnih gasova, akumulatori tople vode, višednevno skladište sečke i  bazen hidrantske mreže sa pumpnom stanicom.- objašnjava predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

Кladovo ima sistem daljinskog grejanja sa dve toplane kojima upravlja JP „Jedinstvo“. Toplana „Pemci“ snabdeva toplotnom energijom deo naselja Pemci i koristi kao energent ugalj, dok toplana  „Centar“  koristi mazut.

Nova toplana će pomoći Kladovu da na jedan ekonomski povoljniji način i energetski i ekološki prihvatljiviji dobije bolje i efikasnije centralno grejanje i prema rečima šefice kabineta predsednika kladovske opštine Nevenke Boldorac ovo će u početku biti dodatna alternativa, ali u perspektivi ovaj način grejanja će prerasti u glavno opredeljenje opštine Kladovo, ne samo javnih objekata, već i stambenih objekata fizičkih lica.

-U postizanju „Tri E“ (ekonomija, ekologija, energetska efikasnost), Vlada Republike Srbije pomaže da se u lokalnim zajednicama ozbiljnije razmišlja o rešavanju problema od životnog značaja za buduća pokolenja. Princip ekonomski povoljnijih, ekološki podobnijih i energetski prihvatljivijih načina proizvodnje, distribucije i korišćenja toplotne energije, već je u nekim sredinama zaživeo ili je u fazi implementacije.

Sigurno je da se menja svest stanovništva o životnoj sredini. Priroda  više nije gramatički određena lokativom – mestom gde je mi koristimo, nego postaje instrumental – da bi živeli i opstali zajedno. – ističe Nevenka Boldorac dodajući da će se rad buduće toplane osim na smanjenje troškova proizvodnje energije, svakako odraziti i na poboljšanje kvaliteta vazduha u Kladovu.

Na gradilištu nove toplane na biomasu  u toku je montaža dva kotla instalisane snage po 3 megavata pojedinačne težine po 15,5 tona. U ovoj fazi izgradnje toplane, instaliraće se jedan akumulator toplote snage 0,5MW, sa mogućnošću da se prema potrebama u sledećoj fazi instaliraju i ostala tri, što bi uticalo na povećanje ukupne snage  toplane na 8 MW. 

Pored sve neophodne infrastrukture koja se gradi, a reč je o  hidrotehničkim instalacijama, elektro i telekomunikacionoj mreži , biće ugrađen i automatski sistem upravljanja  toplane koji podrazumeva i komunikaciju sa podstanicama  starih toplana koje će „Pemci 1“ snabdevati toplotnom energijom.

U toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnih nabavki za izgradnju toplovoda „Pemci 1“ – „Centar“, kako bi se do datuma predviđenih po dinamičkom planu za probni rad nove toplane, završio ceo sistem toplane, toplovoda i neophodne rekonstrukcije postojećih toplana. Kompletan posao trebalo bi da bude završen u prvoj polovini sledeće godine, kada će toplana „Pemci 1“ početi da radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari