DVA PUTA SU PROVOCIRALI RUSIJU U JEDNOM DANU: Posle reakcije suhoja strani avioni to više neće činiti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bravo

DVA PUTA SU PROVOCIRALI RUSIJU U JEDNOM DANU: Posle reakcije suhoja strani avioni to više neće činiti! (VIDEO)

Planeta -

Drugi put danas ruski lovac zaštitio je granicu Rusije od stranih vojnih aviona.

Najpre se ruski lovac Su-27SM podigao u vazduh kako bi ispratio američki izvođački avion, a kasnije je Su-27 presreo dva američka i jedan britanski izviđački avion iznad Crnog mora, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije.

Sredstva za kontrolu vazdušnog prostora otkrila su metu iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Njoj je poleteo u susret Su-27SM, koji pripada dežurnim snagama Baltičke flote.

Posada ruskog lovca je sa bezbednog rastojanja „identifikovala metu kao strateški izviđački avion RS-135 američkog ratnog vazduhoplovstva“.

„Nakon što se američki izviđački avion okrenuo od državne granice Rusije, ruski lovac se uspešno vratio na matični aerodrom. Ceo let odvijao se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima“, istakao je nacionalni centar za upravljanje odbranom.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo o presretanju dva američka i jednog britanskog aviona iznad Crnog mora.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora su 17. avgusta iznad neutralnih voda Crnog mora otkrila tri vazdušne mete koje su se približavale državnog granici Rusije. Kako bi mete bile identifikovane i u cilju sprečavanja da naruše rusku državnu granicu, u vazduh je podignut lovac Su-27 dežurnih snaga protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je posada ruskog lovca sa bezbednog rastojanja identifikovala vazdušne mete kao strateški izviđački avion RS-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, avion bazne patrolne avijacije P-8A „Posejdon“ američke ratne mornarice, i izviđački avion R-1 „Sentitel“ britanskog ratnog vazduhoplostva.

U saopštenju se dodaje da se ruski lovac uspešno vratio na matični aerodrom nakon što su se strani vojni avioni okrenuli od ruske državne granice, kao i da se i taj let odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima.

U poslednje vreme su slučajevi presretanja američkih izviđačkih aviona blizu ruske granice sve učestaliji. Od početka avgusta zabeleženo je desetak takvih incidenata, naročito iznad Crnog i Barencovog mora.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track