Ekonomija

0

Privredna komora Kosova zahteva usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku

Autor: KP

Izvor: Beta

Privredna komora Kosova zahteva usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku

Izvor: Foto: Pixabay.com

On je na konferenciji za novinare rekao je da se ovaj zakon mora usvojiti u cilju povećanja efikasnosti upravljanja privredom u situaciji kada se zemlja suočava sa pandemijom korona virusa.

"Zakon će omogućiti da se mnogi instrumenti hitnog paketa brže primene. Potrebno je da posle monetarnih mera od početka septembra ili oktobra započne primena Zakona o ekonomskom oporavku", kazao je Rukići.

Prema njegovim rečima, najvažnija stavka Zakona o ekonomskom oporavku je deo o jednostavnijem pristupu kreditima, koji će olakšati poslovanje.

"Olakšati pristup kreditima za privatna preduzeća kako bi se omogućilo investiranje. Ovom merom predviđeno je 100 miliona, 300 miliona evra može biti pušteno u promet sredstvima kojima garantuje Vlada Kosova", kazao je on.

Rukići je rekao da bi vlada trebalo da doda neke mere u vezi sa energetskom efikasnošću, koje će, prema njegovim rečima, pored ekonomskog oporavka predstavljati dobar korak u transformaciji privrede.

Prema njemu Vlada treba da investira i u obrazovanje, povećavajući nastavne programe koji proizilaze kao potreba nakon pandemije.

Skupština Kosova na sednici prošlog petka, zbog nedostatka foruma nije mogla da glasa o predlogu Zakona o ekonomskom oporavku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR