Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:28, 17. 8. 2020.

| Hronika

Uhapšene 24 osobe zbog pranja para, među njima i poreski inspektor iz Leskovca

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Uhapšeni Beograđani
Poreski inspektor iz Leskovca jedan od glavnih osumnjičenih za pranje para; Ilustracija; foto: flickr.com/Keith Allison

Poreski inspektor iz Leskovca i članovi njegove porodice, kao i više odgovnornih lica fiktivnih građevinskih firmi uhapšeni su zbog sumnje da su protivpravno stekli oko 91 milion dinara, navodi se u saopštenju policije. Uhapšene su ukupno 24 osobe, dok je za još dve raspisana potraga.

Uhapšeni poreski inspektor Poreske uprave Leskovac S. I. je, kako policija sumnja, prema prethodnom dogovoru sa svojom suprugom, sinom i snajom registrovao knjigovodstvenu agenciju Orbis DM, na ime osumnjičene J. S.

Radnici navedene agencije bili su osumnjičeni sin i snaja, fiktivno odgovorno lice J. S. obavljala je poslove radnice, a supruga je bila stvarni vlasnik.

Oni su, kako se sumnja, u periodu od januara 2017. do maja 2020. godine, preko knjigovodstvene agencije Orbis DM iz Vlasotinca registrovali više fiktivnih građevinskih radnji na ime svojih prijatelja i poznanika preko kojih su vršili prenos novca firmi Balkan Construction company iz Predejana, Sleme VL iz Vlasotinca, VS Unikop - Sredor, Potens perforacija iz Požege, Kokonetting iz Vlasotinca, Ekogradnja iz Beograda i Maksim gradnja iz Subotice - navode u policiji.

Da su po uputstvima inspektora i bez pravnog osnova prenosili novac sa računa privrednih društava na račune fiktivnih preduzetničkih radnji osumnjičena su odgovorna lica firmi - VS Unikop Sredor (Ž. V.), Sleme VL (V. Z.), Vagres RG (M.M.), Kokonetting (R. M.), Potens perforacija (B. M.), Maksim gradnja (S. K.), Eko gradnja (S. K.)

Sumnja se da su potom, odgovorna lica fiktivnih preduzetničkih radnji podizala novac i za sebe zadržavala procenat, a ostatak vraćala S. I, koji je takođe zadržavao deo, a ostatak vraćao odgovornim licima privrednih društava - dodaju u saopštenju.

U policiji navode da su 24 osobe uhapšene u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, zbog sumnje da su pranjem novca zaradili oko 91 milion dinara, a za još dve osobe je raspisana potraga.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su: S. I. (1959), J. I. (1962), D. I. (1990), M. I. (1995), J. S.(1985), Ž. V.(1976), V. Z. (1969), M. M.(1985), R. M.(1950), B. M.(1983), S. K.(1976) i N. J.(1956), dok se M. J. (1985), R. J. (1978), M. F. (1977), I. T. (1980), A. S. (1983), I. K. (1983), M. P. (1989), D. S. (1998), M. S. (1992), N. M. (1990), D. M. (1962) i M. S. (1959) sumnjiče za krivično delo pranje novca u pomaganju - navode u saopštenju.

Navode da je za 14 osoba određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu će biti privedeni, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, već privedeni nadležnom tužilaštvu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    21:08 // 3. 9. 2020.

    Naredili ameri pa nema vrdanja, mora da hapse vladajuću bandu...hehe

    • Nele

      00:21 // 5. 9. 2020.

      Svako ko nije dovoljno informisan i obrazovan u nekoj oblasti ne može na ovakav glup način komentarisati bilo šta. Hvala!

  • Siky67

    12:47 // 18. 8. 2020.

    To što je neko osumnjičen ne znači da je kriv. Hvala vam na neobjavljenom komentaru.

  • Кими

    03:32 // 18. 8. 2020.

    Е свака част. Овакве акције треба подржати. Да се крене са испитивањем и политичара. Али је ово свакако позитиван помак.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: